’Att tillåta hedersförtryckande symboler i skolan kan vi inte acceptera’

’Att tillåta hedersförtryckande symboler i skolan kan vi inte acceptera’

Nu vill Moderaterna ha en utredning om att slöjförbud skall införas på barn på förskole- och lågstadienivå. En som redan har drivit denna fråga – ofta i motvind – under flera år är moderata oppositionsrådet i Norrköping, Sophia Jarl. Hon är själv utbildad lärare.

Hur kommer det sig att Moderaterna på riksplanet nu har bestämt sig för en utredning? Det har ju funnits en del motstånd…

-Det är ett antal personer och förbund inom Moderaterna som har skickat in förslag om slöjförbud på skolbarn. Därför har man beslutat att lägga ett förslag om en utredning på riksnivå.

Du har drivit frågan länge…

-Ja, jag började redan 2014-15. Jag motionerade om att kommunen skulle ta fram ett eget lokalt förslag för att förbjuda slöjor på barn i förskolan och skolan. Men då – för fem år sedan – var det bara SD och M som tyckte att det var en bra idé. Och även M var splittrat. Sedan dess har vi haft bra diskussioner, men jag skall nog säga att jag kanske var litet för snabb då. Alla moderater upplevde inte att frågan var förankrad.

Och från andra partier fick du ta emot en hel del kritik…

-Ja, hånfulla kommentarer, inte minst från S. Man raljerade och jämförde slöjförbud med förbud mot kepsar och bikini. Man pratade om att M ville ’förbjuda’ vissa klädesplagg. Men detta är inget klädesplagg. Inte heller är det en religiös symbol. Det är bara en symbol för kvinnoförtryck!

Din partikollega Elisabeth Svantesson har nu lyft frågan på riksplanet. Hon talade också om att hon kunde tänka dig att utreda ett förbud mot att bära även kors och davidsstjärnor. Var det så bra?

-Nej, det var ett missförstånd. Hon har inte föreslagit det och det har hon dementerat på Facebook. Det är inte aktuellt med en utredning av kors och davidsstjärnor.

Och vad händer nu? Får M en majoritet med sig?

-Det är bra att vi föreslår en statlig utredning och möjligheterna att få en majoritet i riksdagen för att genomdriva en sådan ser goda ut. Liberalerna är litet kluvna, men de borde ställa sig bakom. Blir frågan föremål för ett riksdagsbeslut, bör det gå igenom. KD och SD är redan där, de flesta inom M också.

Men det har talats om att föräldrar då skulle hålla sina flickor borta från skolan, om de inte får bära slöja. Är det så bra?

-Trots att man ser ett problem i samhället backar man ändå ibland på grund av risken för oönskade konsekvenser. Det finns dock andra möjligheter att ta itu med bieffekter av ett slöjförbud. Vi har skolplikt i Sverige, så det går att komma åt föräldrar som hindrar barnen från skolgång.

Men tillslut: Skall inte föräldrar kunna få bestämma hur barnen skall vara klädda?

-Vi har jobbat länge i Sverige med jämställdhet. Att då tillåta hedersförtryckande symboler i skolan kan vi inte acceptera. Det är viktigt att vi får till politiska beslut kring detta, eftersom lärare kanske annars inte vågar agera. De behöver stöd av lagen. Och vi som klubbar lagar och regler måste ha kurage att ta vårt ansvar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!