Tills vi själva får ett skott i huvudet…

Tills vi själva får ett skott i huvudet…

Ingen bryr sig längre om att någon har blivit misshandlad. Få reagerar på skottskador som inte har dödlig utgång. Är det någon som ens höjer ögonbrynen inför bilbränder?!

Äsch, ytterligare en dag i Sverige… Så, ungefär, tänker man. Och stannar hemma på kvällen för att inte hamna i skottlinjen. Medan Sverige brinner.

Poliser, ambulanspersonal och brandmän – de förhindras alla att göra sitt jobb. Stenar och så kallade bangers möter dem när de skall försöka rädda liv eller fånga brottslingar.

Usch, säger man och ser sig en gång extra över axeln när man kliver ur bilen och går in och låser om sig för kvällen. Medan Sverige sjunker.

En ung mor blir skjuten mitt på ljusan dag och tappar barnet hon håller i famnen. Dödad på öppen gata i en av Malmös bättre stadsdelar. Vittnen ser den flyende gärningsmannen, som så småningom i alla fall plockas in av polisen.

På skolorna tvärs över gatan ser lärarna till att barnen håller sig på skolgården och inte leker i parken intill. Men annars är ’allt som vanligt’, meddelar rektorn på en av skolorna.

Men nu börjar människor reagera. Det kunde ju ha varit jag – eller du – som fick ett skott i huvudet på väg till skolan med mitt barn.

Och justitieminister Morgan Johansson får fart på twittrandet och skriver något maktlöst och patetiskt om att mördaren skall ’jagas till världens ände om det behövs’.

Johansson, som i nästan ett decennium har varit ytterst ansvarig för bristerna i vår lagstiftning. Först ordförande i justitieutskottet, sedan ansvarig minister. Indirekt är det hans fel att det ser ut i Sverige som det gör. Att brottslingar inte straffas. Att de är ute efter något dygn. Att lagen är tandlös.

Men vi vänder bort huvudet och tittar åt ett annat håll. Avtrubbningens makt är stor. Och att Sverige sakta men säkert sugs ned i laglöshetens bottenlösa träsk drabbar ju inte oss. Till den dag vi själva eller någon av våra anhöriga får ett skott i huvudet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!