Nej, alla var inte läkare och ingenjörer…

Nej, alla var inte läkare och ingenjörer…

Ni minns alla ’kompetensregnet’ över Sverige 2015. Det året kom 163.000 människor från mestadels Mellanöstern och Afrika till vårt land. Euforiska politiker och opinionsbildare – absolut inte bara på vänsterkanten – berättade om hur vi berikades. Löfven själv kunde meddela att många var ’läkare och ingenjörer’.

Annons

Jo, det var säkert en del. Men än fler var det inte. De och många, många andra som kom åren före och efter toppåret 2015 var totalt outbildade, ofta analfabeter. Oanvändbara för den svenska arbetsmarknaden. Nya bidragstagare och adepter för socialsekreterare.

Och av ’kompetensregnet’ blev det möjligen bara ’kulregnet’ i Malmö eller var nu de nya invånarna hamnade.

Nu har polletten trillat ned även hos dem som slog knut på sig själva i sin iver att övertyga oss andra ’mörkermänniskor’ om massinvandringens fantastiska fördelar. Att SVT för tre, fyra år sedan skulle ha kunnat sända något som onsdagens ’Uppdrag granskning’ hade varit helt otänkbart.

’Filipstad har den högsta arbetslösheten i hela Värmland. Men när man granskar siffrorna träder ett annat mönster fram. I gruppen inrikesfödda personer är arbetslösheten i själva verket bara omkring fem procent – men bland personer födda utanför Europa är siffran 80 procent, enligt kommunen. Samtidigt är det brist på personal i många branscher.’

Det skriver man på SVT – utan att beskyllas för ’rasism’. I klartext innebär det: Det finns företag i Filipstad och Värmland som behöver anställa folk, men trots att det finns sysslolösa människor i hundratal bara i lilla Filipstad, hittar man inte rätt folk. De saknar utbildning. Ofta kan de inte ens läsa eller skriva. Så det blir bidrag istället för jobb.

Tror ni oss inte – fråga runt Filipstads kommun. Exempelvis på Arbetsförmedlingen. Eller titta på skattefinansierade Uppdrag granskning, som faktiskt ofta har lyft sanningar som andra delar av SVT har försökt att mörka. Det är bara att klicka in på SVT Play.

Men alla var väl inte outbildade analfabeter?

Annons

Nej, naturligtvis inte. Källor NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med berättar om hur exempelvis läkare i Tyskland sållade ut de kolleger från Mellanöstern man behövde – och skickade resten vidare ut ur landet. Till Sverige. Vi låg längst bort men ställde lägst krav och betalade högst bidrag.

Och efter ett sysslolöst år eller två på någon migrantförläggning tog sig de som faktiskt var ’läkare och ingenjörer’ ofta vidare till andra länder. De tröttnade på att hänga sysslolösa i ett land som inte satte dem i arbete men istället kvävde dem med missriktade omsorger.

Och kvar blev resten. Ni kan kan alltså börja med att fråga Filipstad hur det ligger till. Detta är idag en kommun på ruinens brant, där företagen ropar efter arbetskraft men ingen kvalar in för annat än bidrag.

Så var det med den saken!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!