’Vi upplever en positiv nyfikenhet’

’Vi upplever en positiv nyfikenhet’

Richard Wernemar är VD för PMI Sverige och fast besluten att Sverige skall bli världens första rökfria land. Därför marknadsför man nu så kallade heat-not-burn-produkter – IQOS – för att förse marknaden med ett betydligt mindre skadligt alternativ till cigaretter.

För tre månader sedan öppnade ni er första butik – den lilla paviljongen i hörnet av Kungsgatan och Birger Jarlsgatan i Stockholm. Nu slår ni på stort i själva Sturegallerian. Det går fort framåt…

-Ja, det stämmer. Vi lanserade IQOS i Sverige i maj och öppnade paviljongen den 24 maj. Den 16 augusti slog vi upp portarna på vårt ’flaggskepp’ – IQOS Store – i Sturegallerian. Det har gått fort. Vi har fått ett mycket positivt gensvar från rökare som vill ha alternativ.

-Det visar sig också, att drygt hälften av alla rökare i Sverige letar alternativ. Det är fantastiskt att vi kan erbjuda dem heat-not-burn-produkter, eftersom snus eller e-cigaretter inte passar alla.

Försäljningen går bra, alltså?

-Ja, vi växer vecka för vecka. Fler och fler kommer in till oss. Vi når verkligen upp till våra målsättningar.

Har ni mött problem i ert arbete med lanseringen i Sverige?

-Nej, i konsumentledet har vi mest upplevt en positiv nyfikenhet kring IQOS och heat-not-burn. Vi har fått mycket positiv respons. Vi går ju också ut hårt och talar om att göra Sverige till världens första rökfria land. Vi går all-in och nu vill vi sätta ett slutdatum för cigarettförsäljningen.

Vad får ni för respons på det?

-Det blev en intressant offentlig debatt. Vi har fått positiv respons från politikerna, men myndigheterna ligger litet i efterhand. De borde istället samarbeta mer med industrin. Då hade utvecklingen gått fortare.

Berätta hur ni jobbar…

-Organisatoriskt och investeringsmässigt ligger allt på den nya produktionen. Det är IQOS och heat-not-burn vi vill att återförsäljarna lyfter fram. Vi jobbar sedan främst med våra ’egna’ konsumenter och låter verksamheten växa därifrån. Det tror vi är rätt. Men för att bättre förstå konsumenters och människors syn på rökning har vi producerad en ’vitbok’.

En ’vitbok’?

-Ja, det visar, att vi menar allvar med att fasa ut cigaretterna. Den innehåller en stor global mätning om rökning som ger intressant och viktig information för oss och samhället och hur man kan göra världen rökfri. PMI i Sverige har sagt, att Sverige kan bli värdens första rökfria land, men då måste förutsättningarna som skattelättnader, användarrestriktioner och information vara på plats.

-I undersökningen i ’vitboken’ säger 68 procent, att industri och myndigheter bör jobba tillsammans för att informera rökarna och ge den tillgång till alternativa produkter som heat-not-burn och e-cigaretter. Och vi kommer att göra vår del av jobbet!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!