Filipstad är bara början…

Filipstad är bara början…

Lilla värmländska före detta idyllen Filipstad öppnade ögonen på Socialdemokraterna 2015. Plötsligt insåg man att socialförsäkringssystemet, den storhet på vilken S vilar, höll på att braka ihop. Men ändå har man fortsatt mot sammanbrottet…

Annons

’Margot Wallström’, skriver den ofta kloke och läsvärde socialdemokraten Widar Andersson i en krönika, ’talade 2015 om ett läge där det ’kanske kommer 190,000 människor varje år.’ Riktigt där är vi inte än. 2018 beviljades 120.000 uppehållstillstånd. Siffrorna för januari – juli 2019 landar på 71.000 beviljade tillstånd.’

För 2018 blev det faktiskt – visar Migrationsverkets statistik – t o m närmare 133.000 (inte 120.000).

Många trodde kanske att strömmen av migranter skulle avta efter rekordåret 2015: 163.000. Men så blev det inte. Regeringen har naturligtvis försökt mörka siffrorna, men de ligger alltså en bit över 100.000 per år. Nu är ju anhöriginvandringen på rull, så det lär fortsätta med hundratusentals människor.

Vi är på väg mot Wallströms skräckscenario – det ofattbara 190.000 per år. Den som påstår något annat kan inte göra en konsekvensanalys, kan inte räkna – eller ljuger helt enkelt.

Moderaterna har i dagarna satt siffror för en invandring runt 5-8.000 per år. Och man vill ändå försöka göra upp om migrationspolitiken med S. Tror man på allvar att detta skall fungera? Med ett regeringsparti som sitter i knät på Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet?!

Vi bör räkna med att problemen växer. Den andel av befolkningen, som har laglig rätt att på det allmännas bekostnad ta sina anhöriga till Sverige, blir stadigt större. I Filipstad syns detta mycket tydligt. Därför håller den kommunen på att sjunka och den och många andra drar med sig staten ned i djupet.

Det skulle gå att komma till rätta med problemen genom att skruva åt bidragskranarna och ställa högre krav. Men regeringen verkar paralyserad och oförmögen till handlingskraft. Det räcker med att se Morgan Johanssons patetiskt maktlösa twittrande för att begripa vad klockan är slagen.

Annons

För kriminaliteten i Malmö och konkursen i Filipstad hänger ihop. De har samma orsak i en kravlös migrationspolitik. Och leder båda ned i källaren. Hur mycket än vår oduglige justitieminister lovar och svär att man skall jaga mördare ’till världens ände’…

Inget kommer att hände. Socialdemokraterna har nog egentligen rätt förutsättningar för att ta itu med problemen. Och S-politikerna är i de flesta fall inte dumma. Det ser att skeppet kantrar mer och mer för varje år. Men S är inte starkt nog idag och beroende av små migrationsliberala partier. Dessutom livrädda för allt som direkt eller indirekt luktar beröring med Sverigedemokraterna.

Så vi lär inte se några lösningar, trots att alla begriper, att de behövs. Och Sverige sjunker allt djupare med i träsket. Filipstad är bara början.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!