Upptakten till Andra världskriget – idag för 80 år sedan

Upptakten till Andra världskriget – idag för 80 år sedan

Officiellt startade det Andra världskriget den 1 september 1939 med Nazitysklands angrepp på Polen. Den 3 september förklarade Polens garanter Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Den 17 september angrep Sovjetunionen – i enlighet med Hitlers och Stalins överenskommelse – det hårt trängda Polen österifrån.

Annons

Men redan på kvällen den 31 augusti inleddes faktiskt informellt det tyska angreppet.

Den s k Gleiwitzincidenten var iscensatt mot den tyska radiostationen i Gleiwitz, en liten gränsstad i dåvarande Oberschlesien (dagens polska Gliwice). Tyskarna utförde här vid åttatiden på kvällen en operation mot sin egen radiostation för att kunna visa upp en ’polsk provokation’. En ursäkt för det förestående angreppet och ett försök av Hitler att få britter och fransmän att backa från sitt åtagande gentemot polackerna.

Den ’polska’ attacken mot den tyska radiostationen var ett verk av den tyska säkerhetstjänsten och leddes av dess chef Reinhard Heydrich. Det var tyska tjänstemän från SD (Sicherheitsdienst) som hade förklätt sig till schlesiska upprorsmakare och övermannade radiostationens personal.

Därefter lästes ett meddelande upp på polska, där man proklamerade att stationen var i polska händer. Samtidigt kunde man höra polska röster i bakgrunden liksom skottlossning – allt för att ge sken av polska angripare.

Ett par timmar senare gick den statliga tyska radion Deutschlandsender ut med en kommuniké, där man talade om ’polska provokationer’. Därigenom försäkrade man sig att informationen verkligen nådde mottagare i Frankrike och Storbritannien.

Effekten uteblev dock. Morgonen därpå gick tyska styrkor över gränsen till Polen – alltså som svar på ett föregivet polskt angrepp. Få trodde dock på detta och de västallierade fullföljde formellt sitt åtagande gentemot Polen. Men militärt var den brittisk-franska krigsförklaringen mot Tyskland helt betydelselös hösten 1939.

Polen – ensamt mot tyskar och ryssar – besegrades på några veckor och till slut prisgavs landet av britterna och amerikanerna vid mötet med Stalin i Jalta 1945. Det var ett förräderi som polackerna aldrig glömde och som än idag har skavt i framför allt de polsk-brittiska relationerna.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!