En kontroversiell generalsekreterare med politiska förtecken

En kontroversiell generalsekreterare med politiska förtecken

På fredagen gjorde Anne-Christine (Anne) Ramberg sin sista dag som Advokatsamfundets generalsekreterare. Hon satt närmare 20 år på posten och blev med åren en kontroversiell person med politiska förtecken.

Annons

Ramberg har under åren kritiserat såväl till vänster som till höger, men blev så småningom en förespråkare för en generös migrationspolitik och hamnade flera gånger på politisk kollisionskurs, varvid Advokatsamfundets rykte också befläckades.

Källor med god insyn i Advokatsamfundets verksamhet, som NB Nyhetsbyrån har talat med, menar att ett av skälen till Rambergs migrationspolitiska ställningstaganden var, att hon såg stora möjligheter till uppdrag för samfundets egna medlemmar.

Vid tillfälle på senare år kallade hon debattörer och politiker som framförde migrationspolitisk kritik för ’bruna råttor’. Hanif Bali, riksdagsledamot (M), var en av dem som drogs över Rambergs kam.

Advokatsamfundets styrelse tog vid detta tillfälle avstånd från språkbruket. I samband härmed sades Ramberg försura samhällsdebatten genom att använda ett avhumaniserande ordval.

Ramberg, som själv bor på en Stockholms dyraste adresser, väckte vidare uppseende, när hon i en intervju för SR hösten 2016 sade, att humanismen kräver att pensionärer och mindre bemedlade måste göra avkall på välfärden för att finansiera svensk migrationspolitik.

Flera medlemmar i samfundet, som NB har talat med, uttrycker nu sin lättnad över att Ramberg lämnar och hoppas på förre kontroversiella uttalanden från hennes efterträdare.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!