En tredjedel av biståndspengarna försvinner i korruption

En tredjedel av biståndspengarna försvinner i korruption

Biståndsorganisationen Sida har vid upprepade tillfällen unde åren kritiserats för att ha dålig kontroll över hur de svenska skattepengarna används. Nu är man åter i blåsväder.

Annons

En tredjedel av alla biståndsmedel uppskattas försvinna i korruption. Det menar antikorruptionsrevisorn Louise Brown. Hon intervjuas av AB. Sida har just stoppat bistånd för hundratals miljoner till en av myndighetens största mottagare.

’Det är inte första gången vi har haft den här diskussionen om just Sida och deras arbetssätt, vad som är acceptabelt eller inte’, säger Brown.

Utvecklingsfonden AECF (African Enterprise Challenge Fund) stoppas från att ta emot svenska skattepengar från Sida. Det har framkommit att dess VD bland annat har tagit ut en månadslön på 245.000 kronor.

Det rör sig om en oproportionerligt hög lön i synnerhet som fonden har sitt säte i Kenya. Sida har även betalat fondchefens golfmedlemskap.

Sida får hård kritik även av Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision. Hon beklagar, att Sida inte begär en återbetalning och säger till AB: ’Noll koll! Det är fullständigt parodiskt och naivt.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!