IS-terrorist vill ha skadestånd av Sverige

IS-terrorist vill ha skadestånd av Sverige

IS-terroristen Bherlin Dequilla Gildo figurerar på bilder, där han trampar på döda syriska soldater, poserar intill lik och förnedrar kristna. Nu vill terroristen, som kom från Sverige, ha skadestånd för att svenska myndigheter påstås ha bistått rättsväsendet i Storbritannien. Det skriver KvP.

Annons

Gildo, som även har kallat sig Abu Dhirar Flibbini, sägs vara den förste terroristen från Sverige som reste till Syrien för att begå terrorbrott. Han ingick i en grupp jihadister från vårt land som senare anslöt sig till terrororganisationen IS.

Bilder spridda på internet visar några av Bherlin Gildos horribla handlingar. Han har själv lagt upp några av bilderna på sociala media.

Hösten 2014 greps han på Heathrows flygplats i Storbritannien. Därefter ingick han i en utredning om terrorbrott, men rättegången tycks aldrig ha fullföljts. Gildo satt dock inlåst i Storbritannien från september 2014 till juni 2015. Han flyttade senare till Sverige, där han bytte namn och adress.

Nu kräver Bherlin Gildo den svenska staten på drygt 200.000 kronor, eftersom han tycker att han har suttit felaktigt frihetsberövad. Han påstår, att han hade ett aktivitetsstöd från Försäkringskassan som inte betalades ut.

I skadeståndansökan till Justitiekanslern skriver Bherlin Gildo bl a, att ’Säpo samarbetade med mig i England’. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp blev fallet ett underrättelseärende. Det tycks även vara första gången en IS-terrorist från Sverige kräver skadestånd efter en friande dom.

Dessutom: Trots att Bherlin Gildo greps och åtalades i Storbritannien, riktar han alltså sitt skadeståndskrav mot svenska staten. Han hävdar, enligt Ranstorp, att svenska Säpo har hjälpt till med information, men det finns det inga bevis för.

Magnus Ranstorp menar, att fallet var brittiskt och att eventuella skadeståndanspråk alltså skall riktas mot Storbritannien och inte mot svenska staten.

Annons

Bherlin Gildo misstänktes, men friades från misstanken att ha befunnit sig på ett träningsläger med vapenutbildning. Hans makabra handlingar, dokumenterade på bild, har inte fått några rättsliga följder och idag lever han alltså någonstans i Sverige.

’Jag skulle säga, att han är motbjudande öppen kring vad han hållit på med där nere. På de bilder som han poserat på och i de sammanhangen, Därför frågar jag mig varför man inte inlett en förundersökning om krigsbrott, i relation till vad han gjort.’ Det sade Magnus Ranstorp.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!