Politisk mobbing – ingen valvinnare

Politisk mobbing – ingen valvinnare

Regeringen bjuder in till politiska samtal om hur man bör bli kvitt gängvåldet. Ja, SD får förstås ingen inbjudan. De har ’fel värdegrund’. Men Vänsterpartiet har uppenbarligen ’rätt värdegrund’. Så nu skall alla de partier, som indirekt bär skulden för gängvåldet, prata ihop sig. Medan det enda parti som idogt har kritiserat ’låt-gå-politiken’ inte får vara med. 

Vänsterregeringen och Mikael Damberg (som numera har skaffat skägg för att få litet mer pondus) har nog bitit sig i svansen denna gång.

Oppositionen till höger om S (inklusive regeringens stödpartier C och L) opponerar sig faktiskt mot att Sverigedemokraterna inte bjuds in.

Hoppsan, det var något nytt!

Det kan bero på att SD nu har ansetts vara etablerade i riksdagen och dessutom är tillräckligt stora för att det inte längre skall gå att negligera dem hur som helst.

Det kan också bero på att man helt enkelt tycker, att det är odemokratiskt att utesluta närmare en femtedel av väljarna från det parlamentariska arbetet.

En annan förklaring är kanske, att det känns obekvämt för de gamla allianspartierna att anses ha samma värdegrund som kommunisterna, men inte om socialkonservativa SD.

Men det finns nog ett enklare skäl: Man inser helt enkelt, att de flesta väljare idag troligen tycker, att mobbingen av SD är odemokratisk och felaktig. Det är helt enkelt inte (längre) en valvinnare att försöka strypa demokratin.

Marcus Oscarsson gjorde i samband med Dambergs utspel en gallup, som visar att det är tio gånger så många som tycker att mobbingen är fel jämfört med antalet som anser att den är rätt.

I det läget vill förstås inte partier, dom tidigare inte har haft problem med att utesluta SD i alla möjliga och omöjliga sammanhang, längre strypa demokratin. Det kan ju straffa sig i valet. Och väljarna har alltid rätt…

Och trots allt: Man skall nu diskutera problem som fått svälla ut till orimliga dimensionernpå grund av att sju av åtta partier har låtit dem göra det under decennier. Att då utesluta det enda parti som konsekvent har kritiserat den förda politiken och kanske kan ha en del vettiga infallsvinklar, verkar helt poänglöst.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!