Skenanställningar i assistansbolag nytt sätt ta sig in i Sverige

Skenanställningar i assistansbolag nytt sätt ta sig in i Sverige

Migrationsverket misstänker att skenanställningar som personliga assistenter och annan omsorgspersonal är en ny väg in i Sverige. Efter granskning har Migrationsverket avslagit ett 30-tal ansökningar om arbetstillstånd kopplade till olika assistansbolag. Enligt Migrationsverket är de anställningar som ligger till grund för arbetstillståndet endast en skenanställning, som ska bereda personen en väg in i landet. Ett 30-tal avslag har hittills beslutats av Migrationsverket.

Olika assistansbolag misstänks erbjuda skenanställningar till personer utomlands. Detta för att personerna efter ett beviljat arbetstillstånd av Migrationsverket ska kunna ta sig till Sverige. Nu har Migrationsverket reagerat på flera uppenbart oseriösa anställningserbjudanden till de olika assistansbolagen, och försökt att stoppa möjligheten att på det sättet ta sig in i Sverige rapporterar SR Örebro.

Totalt ska det handla om ett 30-tal ansökningar om arbetstillstånd i Sverige som har fått avslag av Migrationsverket. Migrationsverket misstänker att assistansbolagen säljer uppehållstillstånd med den lösning som en skenanställning kan innebära.

De utpekade assistansbolagen förnekar skenanställningar. Man nekar även till att ha på detta sättet ha sålt uppehållstillstånd till utländska medborgare.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!