’Vem ska skjuta Strindberg?’

’Vem ska skjuta Strindberg?’

Många är vi som har tröttnat på den ohyfsade tonen i det offentliga politiska samtalet. Många är vi – men tyvärr alltför få – som efterlyser sans och måtta i uttryckssättet. För ett brutalt sätt att argumentera eller tuta ut sitt budskap på skrämmer bort många som hade kunnat tillföra något.

Under ett per, tre decennier efter Andra världskriget var den svenska politiska tonen förhållandevis artig och civiliserad. Man kallade varandra ’herr’ och ’fru’ i riksdagen och den som skrev något dumt i spalterna refuserades.

Men denna korta period var egentligen ett undantag.

’Vem ska skjuta Strindberg? Ty oskadliggöras måste den kriminaldåren!!!’ Det skrev kvinnosakskämpen och författaren Ellen Key om August Strindberg i ett brev till förläggaren Karl Otto Bonnier runt förra sekelskiftet. ’Strindbergsfejden’ rasade för fullt.

De konservativa och kungatrogna på ena sidan och liberaler och socialister på den andar rasade mot varandra. Nej, tonen var inte mindre rå på den tiden.

I början av 1900-talet pågick också en rätt våldsam politisk kamp, där retoriken inte sällan innehöll blodseder och hot om motståndarens onda, bråda död. Socialdemokraterna och kommunisterna var ofta råa i sitt tal och i sina utfall. Och högern gav igen med motsvarande verbal iver.

Och med facit i hand från revolutioner och statskupper under mellankrigstiden kunde man naturligtvis förvänta sig vad som helst. En svensk vänster som producerade folk som sprängde strejkbrytare till döds, gick in i politiken på rätt speciella premisser.

Men Andra världskrigets samförståndsavtal och politiska enighet civiliserade också attityd och språk. Svensk politik blev mer av samförstånd, mindre av polarisering.

Sverige förändras nu åter. Tonen i politiken blir – tyvärr – råare. Men än försöker vi hålla stilen och på NB Nyhetsbyrån accepterar vi inte något annat än en hygglig ton – vare sig i våra texter eller i kommentarsfälten. Vi vill inte sänka oss till den nivå man har på DN eller Aftonbladet.

Låt oss alla tänka på det! Då blir det offentliga samtalet så mycket mer givande.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!