Folkmord och biståndspengar till ingen nytta…

Folkmord och biståndspengar till ingen nytta…

Zimbabwes avsatte diktator Robert Mugabe är död. Många var förvånade över att han har hållit sig vid liv så länge, men elaka tungor i Zimbabwe konstaterar, att kineserna inte längre hade något intresse av att ’spruta in nytt liv’ i honom på någon Hongkong-klinik. Ingen i Zimbabwe var längre intresserad av att betala. Mugabe fick helt enkelt dö. Han blev 95 år.

Annons

Mugabe tillsattes som president 1980 och var den kandidat britterna ville se, när den forna brittiska kolonin – som varit självstyrd av en vit minoritet under hela 1970-talet – lämnade över till svart styre. Mugabe tillhörde Shona-folket och var mindre radikal än konkurrenten Joshua Nkomo, som var ledare för Ndebele-folket i sydväst.

Rätt snart efter det svarta maktövertagandet genomfördes ett regelrätt folkmord på Ndebele, varvid tiotusentals människor fick sätta livet till. Den nuvarande presidenten, som var Mugabes dåvarande säkerhetsminister, var direkt skyldig till detta, medan Mugabe av politiska skäl hölls utanför och formellt ovetande.

I nekrologerna över Mugabe har bl a den svenske socialdemokraten Pierre Schori hävdat att Mugabes de-facto-diktatur berodde på dåliga rådgivare. En vacker omskrivning. Snarare kan man säga att Mugabe satt som gisslan, eftersom han utställt löften under kriget mot det vita styret, löften han inte kunde infria. Därav konfiskationen av de vita farmarnas marker.

Just stölden av mark medförde en ekonomisk katastrof för Zimbabwe, ett rikt land som fram till för cirka 20 år sedan exporterade livsmedel till grannländerna. Idag välkomnas åter vita farmare att ta över jordbruksmark i träda. Bördig mark i ett land där befolkningen har ont om mat och lider brist på det mesta, sedan även Sydafrika slutat exportera på kredit.

För svenska socialdemokrater känns säkert den bistra utvecklingen i Zimbabwe både generande och bitter. Man satsade politiskt på Zimbabwe och stora delar svenskt bistånd pumpades in i landet. Till ingen nytta för människor som levde i landet, men pengar som bidrog till att berika det styrande skiktet. Få lär sakna Robert Mugabe, som levt som fånge i sitt eget land sedan han avsattes i en kupp för två år sedan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!