Utrikespolitiskt vägval när Löfven ersätter Wallström

Utrikespolitiskt vägval när Löfven ersätter Wallström

Med mycket kort varsel kommer statsminister Stefan Löfven få ersätta utrikesminister Margot Wallström, som aviserade sin avgång under fredagen. Vem Löfven utser till Wallströms efterträdare kommer enligt initierade källor avgöra vilken väg regeringen Löfven tar utrikespolitiskt de kommande åren. Utöver Wallströms avhopp har Löfven att hantera ytterligare förändringar i regeringen inför regeringsförklaringen.

Bara några dygn före Riksmötets öppnande och statsminister Löfvens regeringsförklaring aviserade utrikesminister Margot Wallström sin förestående och hastiga avgång. I och med Wallströms avgång har Löfven en större regeringsomvandling framför sig. NB Nyhetsbyrån har talat med Ledarsidornas chefredaktör Johan Westerholm, som har mycket god insikt i arbetet på Utrikesdepartementet.

Margot Wallström avgår alltså. Kommer detta överraskande för dig?

Egentligen inte. Sedan hösten 2018 har Wallström haft en sviktande hälsa, och kabinettsekreterare Annika Söder har sedan dess styrt arbetet på Utrikesdepartementet i mer eller mindre alla avgörande avseenden.

Innebär detta att Annika Söder ligger i vinnarhålet när Löfven ska utse ny utrikesminister efter Wallström?

Nej, absolut inte! Sedan Wallströms hälsa började vackla, och Söder fick mer utrymme har nepotism, aktivism och delikatessjäv fått större utrymme på UD. Mest påtagligt blev detta när man ville utse Efraim Gomez till utrikesråd politik. Söder är gudmor till Gomez dotter. Detta stoppades av statsrådsberedningen, som inte kunde låta detta passera.

Är det bara prioriteringen av familjen och den vacklande hälsan som har spelat in när Wallström nu väljer att avgå?

Margot Wallström har länge gått i otakt med andra statsråd i regeringen när det gäller vissa frågor. Särskilt påtagligt blev det när Wallström och försvarsminister Hultqvist hamnade på olika sidor när det gällde ett kärnvapenförbud.

Vem tar över efter Margot, om det nu inte blir Annika Söder?

Det kan bli Annika Söder, men det finns flera kandidater. Vi kommer att få se en ommöblering i regeringen av flera skäl och orsaker. Ylva Johansson ska till Bryssel, Annika Strandhäll är sjukskriven på obestämd framtid efter en svår familjetragedi med dödsfall i den nära familjen samtidigt som kulturminister Amanda Lind är mammaledig på halvtid, eller mer. Sedan kommer Wallströms avhopp att hantera. Vem Löfven väljer till Wallströms ersättare avgör hur utrikespolitiken kommer att se ut de kommande åren. Väljer Löfven Ann Linde eller Hans Dahlgren får vi en mer pragmatisk och mindre aktivistisk utrikespolitik, mer i samklang med EU och andra viktiga handelspartners – som USA. Men väljer Löfven istället någon av Annika Söder, Carin Jämtin, Kent Härstedt eller Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindbergs sambo Åsa Westlund – idag ordförande i EU-nämnden – så fortsätter dagens situation. Skulle Jämtin bli utrikesminister kommer sannolikt Söder sitta kvar, och då kan vi se framemot ett UD som under Wallström – men i turbofart vad gäller aktivism och nepotism.

Johan Westerholm skriver utförligt om arvet efter Wallström och framtiden på Ledarsidorna.se.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!