Rent hus från terrorister – men farligt uppe kring Montmartre…

Rent hus från terrorister – men farligt uppe kring Montmartre…

En taxiresa från centrala Paris norrut är som en tur i fransk 1900-talshistoria. Taxichauffören, ursprungligen från Kambodja, en gång i Franska Indokina, berättar om den franska huvudstaden och om sin egen historia.

Han kom till Frankrike 1976 efter det att de socialistiska Röda Khmererna hade tagit över landet, tryckte bort all västerländsk kultur och mördade landets akademiker. Man skulle skapa någon form av socialistisk bondestat, hade man tänkt.

Khmerledaren Pol Pots mördarregim blev visserligen inte långvarig – han störtades 1979 – men en av historiens blodigaste. Mellan en och tre miljoner människor beräknas ha fallit offer för de Röda Khmererna.

Taxichauffören som kör mig är etnisk kines, men även kambodjan. Han talar kantonesiska, mandarin och franska – och några ord engelska. Kineserna var en av de folkgrupper som Pol Pot gav sig på. De kördes iväg.

Vi kör norrut från trakterna av Madeleinekyrkan mitt i Paris, rakt upp på Montmartre. Strax före den spektakulära kyrkan Sacre Coeur viker vi av mot nord-öst för att komma upp på ’Periferique’. Det är trafikleden, som sedan länge omger Paris, byggd längs med den franska huvudstadens försvarslinje, som kom till kring förra sekelskiftet.

’Här skall man passa sig för att gå på kvällarna. Dagtid går det bra. Det är dock mycket osäkert när mörkret kommer’, menar vår taxichaufför. ’Afrikaner och araber – och mycket droghandel. Alla från Frankrikes forna kolonier. Håll er härifrån!’ Det förmanar han om kvarteren kring det klassiska Montmartre.

Är man då inte bekymrad för de islamistiska terroristerna som har slagit till flera gånger? Frankrike har drabbats hårt sedan 2015. På senare år har vi sett hundratals döda i flera uppseendeväckande terrordåd med islamistiska förtecken.

’Nej, Paris är säkert numera’, hävdar vår kinesisk-kambodjansk-franske chaufför. ’Däremot är det mycket terrorister i Belgien. Vi får hit dem. Det är ett stort problem. Men annars har franska polisen gjort ett bra jobb. Här är lugnt.’

Det låter ju skönt med en effektiv polismakt. Det vore förstås en katastrof för en av världens främsta turiststäder att inte få bukt med de mörka krafter som vill riva ned samhället. Kanske något för de svenska kollegerna att ta efter…

Men låt oss hoppas att han har rätt, vår vänlige taxichaufför, som aldrig har satt sin fot i det gamla hemlandet Kambodja sedan han flydde 1976. Han trivs i Frankrike, är inte rädd för terrorister men ser bekymrat på hur afrikaner och araber håller på att ta över stadsdel efter stadsdel av Paris.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!