Vasakungens hjärta i Paris’ äldsta kyrka

Vasakungens hjärta i Paris’ äldsta kyrka

I den fashionabla franska stadsdelen Saint Germain des Prés ligger hjärtat av den siste polske Vasakungen Johan Kasimir begravt. Han slutade sina dagar som abbott i ett av Paris’ äldsta kloster, grundat 558. Graven finns än idag att beskåda och han tituleras ’kung av Polen och Sverige’.

På 500-talet, under den merovingiske kung Childebert I, byggdes kyrkan och kom att bli gravplats för den tidiga frankiska kungaätten Merovingerna.

På 540-talet förde frankerna och kung Childebert krig i Spanien och därifrån fördes helgonrelikerna av martyren Vincent av Saragossa. Kungen lät bygga en kyrka för att hysa relikerna på en plats där han kunde se den från Paris över ängarna.

’Prés’ är franska för ’ängar’ och kyrkan och klostret kom från medeltiden att ligga utanför stadsmuren – på fälten utanför.

Under 1600-talet var området ett av de mest attraktiva på Seines vänstra strand – Rive Gauche – och under 1700-talet höll flera franska intellektuella och revolutionärer till i Saint Germain. Några kvarter från klostret konstruerades bl a den första giljotinen 1792.

Men stadsdelen har förblivit ’inne’ med eleganta affärer, kända restauranger och dyra bostäder. Klostret försvann under franska revolutionen men den medeltida kyrkan – återinvigd efter många härjningar på 1100-talet – står där alltjämt.

Den franske filosofen René Descartes, som dog i Stockholm i tjänst hos drottning Kristina, vilar i kyrkan. Liksom sedan 1672 alltså hjärtat av Gustav Vasas yngste sonsonson, den siste manlige Vasa-regenten.

Då hade Johan Kasimir förlorat ett krig mot sysslingen i Sverige, Karl X Gustav, och blivit avsatt som kung sedan ett tiotal år. Men hans kropp fördes tillbaka till Polen och ligger i Vasa-koret i Wawel i Krakow.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!