Stadsmissionen förmedlar bostäder till ’ensamkommande’

Stadsmissionen förmedlar bostäder till ’ensamkommande’

Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala startar en hyresförmedling för s k gymnasieelever med tillfälligt uppehållstillstånd. I dagligt tal ’ensamkommande’, som omfattades av ’gymnasieamnestin’. Man vill att privatpersoner skall hyra ut outnyttjade rum eller bostäder.

’Ensamkommande’ som har fått stanna i Sverige enligt ’gymnasieamnestin’ förväntas hitta en bostad på samma villkor som alla andra. Men utan lång tid i bostadskö eller ett kontaktnät är det svårt. Det skriver SVT. Därför startar Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala en hyresförmedling.

Förra året avsatte regeringen 120 miljoner kronor till organisationer, som arbetar med att stötta unga hemlösa med psykisk ohälsa. Bland dem finns Röda korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Göteborgs Stadsmission, Skåne Stadsmission och Stockholms Stadsmissionen. Det är med dessa skattepengar som satsningen nu möjliggörs.

Enligt Stadsmissionen sker dock ingen subventionering mellan hyresgäst och -värd. Förutom förstås den grundsubvention regeringens avsatta skattepengar innebär. Målet är att förmedla 300 bostäder i Stockholm och Uppsala före årets slut.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!