Annons

Massutvisning av 50 afghanska män

Massutvisning av 50 afghanska män

Femtio afghanska män har utvisats till Afghanistan. Tre av de utvisade var dömda till utvisning efter att begått grova brott. Samtliga utvisade var vuxna, och insatsen finansierades delvis av EU:s gränsskydd Frontex. Trots stödet från EU kostade utvisningsinsatsen ”flera miljoner” då en stor mängd personal följde med i det chartrade flygplanet.

Annons

I den hittills största utvisningsinsatsen sedan flyktingkrisen 2015 utvisades 50 vuxna, afghanska män till hemlandet Afghanistan. De utvisade männen möttes på flygplatsen i Kabul av afghanska myndigheter som tog emot samtliga vid överlämningen. Tre av de utvisade var dömda till utvisning efter att begått olika grova brott. Övriga utvisade hade utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.

Utvisningen skedde med ett chartrat flygplan, och ombord fanns personal från såväl Polisen, Kriminalvården, Nationella Transportenheten samt tolkar, sjukvårdspersonal samt observatör från EU/Frontex. Frontex, EU:s gränsskyddsorganisation, delfinansierade utvisningen med gemensamma EU-medel.

Källor som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att massutvisningen trots EU-stödet har kostat Sverige ”flera miljoner”. Kostnaden för medföljande personal sägs vara omfattande, precis som notan för det chartrade flygplanet.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!