Muslimskt parti bildas i Sverige

Muslimskt parti bildas i Sverige

Under många år har muslimer i Sverige använt sig av redan etablerade svenska riksdagspartier för att driva sina frågor. Framför allt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern har utgjort muslimska plattformar ofta med islamistiska förtecken.

Annons

Vi kommer ihåg S-politikern Omar Mustafa, som satt i partistyrelsen innan hans olämpliga – bl a grovt antisemitiska – kontakter uppdagades, då han också satt i ledningen för islamiska förbundet. Han var inte ensam inom socialdemokratin.

Vi minns även Mehmet Kaplan, mångårig MP-riksdagsman och sedan minister, som fick lämna sin post efter avslöjanden om ett nära samröre med turkiska extremister.

En annan var miljöpartisten Yasri Kahn, som vägrade ta en kvinnlig reporter i hand och fick lämna sina uppdrag i partiet.

På senare tid har minst ett par islamister i Centern blivit avslöjade. En var en kvinnlig nämndeman på lokal nivå. En annan var ett toppnamn inför valet 2018 – Mikail Yüksel.

Centerpartisten Yüksel petades från partiet strax före valet. Han var omtyckt av lokala Centern i Göteborg, men på riksnivå fick man kalla fötter p g a hans förbindelser med de turkiska extremisterna ’Grå vargarna’. Samma umgänge Kaplan hade.

Ledarredaktören på GP Adam Cwejman konstaterar i en text, att Yüksels kontakter varit kända i partiet, men att de ansågs vara en belastning inför valrörelsen. Därför fick han lämna.

Der är uppenbart, att den här typen av politiker har använt sina partier som plattform för egna syften och Yüksel bildar nu ett nytt parti. Det heter ’Nyans’ och har sätet i Göteborg men han har planer på lokalföreningar i Malmö, Stockholm, Örebro och Växjö.

Annons

Mikail Yüksel tror själv, att man t ex kommer att komma in i Växjös kommunfullmäktige. Han friar också till de tidigare miljöpartisterna Kaplan och Khan och hoppas på dem i partiet. Matematiskt finns underlaget för ett muslimskt parti i Sverige.

’Nyans’ blir ett identitetsparti. Man pratar om ’mänskliga rättigheter’ och ’antirasism’ och man vill att just s k islamofobi skall få en egen brottsrubricering, så det är uppenbart var agendan ligger.

Islam i Sverige skall värnas. Muslimer skall få en officiell minoritetsstatus i grundlagen. Och partiet torde i första hand vända sig till sunnimuslimer.

Det är svårt att avgöra om partiet kommer att kunna bli stort. Underlaget finns, som vi skrev. Men källor vi har talat med inom andra delar av islam i Sverige säger sig visserligen vara oroade, men bedömer också att det blir omöjligt för dem att gå in i ’Nyans’.

Frågan är alltså vilket inflytande det nya muslimska partiet kommer att få. På kort sikt kan det förstås bli en vågmästare i lokalpolitiska sammanhang. På längre sikt även komma in i riksdagen.

Eftersom den muslimska andelen av Sveriges befolkning växer, finns definitivt grogrunden och hypotetiskt, om vi antar att den sunnimuslimska invandringen fortsätter samt att den inhemska befolkningsgruppen växer, kan detta bli ett stort parti med tillväxtpotential.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!