SVT Aktuellt fälls för osaklighet

SVT Aktuellt fälls för osaklighet

SVT Aktuellt påstod, att en ny ungersk lag ger arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda. Det var osakligt, menade Granskningsnämnden och inslaget fälldes. Det skriver Journalisten.

Annons

Den 21 december 2018 sände Aktuellt ett nyhetstelegram om demonstrationer i Ungern p g a en ny arbetsrättslag, som kritiker kallade ’slavlagen’. Enligt SVT innebar lagen, att arbetsgivare har rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda.

Det stämmer inte och inslaget anmäldes. Ungerska arbetsgivare har rätt att kräva 250 övertidstimmar per år, vilket även har gällt enligt tidigare regler. Den nya lagen innebär däremot också, att arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om en ökning med ytterligare 150 timmar.

SVT anförde, att det i praktiken handlar om 400 timmars övertid, eftersom, ansåg SVT, arbetstagare som tackar nej till övertid riskerar att förlora jobbet. Den uppgiften hämtades från TT.

Granskningsnämnden konstaterade dock, att SVT inte kunde visa stöd för sin beskrivning, att detta strider mot kravet på saklighet och inslaget fälldes därför. Tre ledamöter i nämnden tyckte emellertid inte att felet var så allvarligt att det borde fällas.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!