Svensk sjukvård mot miljardförlust

Svensk sjukvård mot miljardförlust

Av Sveriges 21 regioner kommer endast en ha en ekonomi i balans när 2019 tar slut. Sjukvården i landet går med miljardförluster, och totalt kommer underskottet hamna på cirka 7 miljarder kronor. I tider med ökande vårdbehov och befolkning kommer sjukvården i flera regioner att behöva inleda kraftiga besparingar.

Annons

Dyrare läkemedel och dyrare behandlingar, en växande befolkning – där regionerna främst pekar på en åldrande och mer vårdkrävande population – medför att svensk sjukvård dras med mycket stora underskott. Totalt kommer landets 21 regioner att ligga 7 miljarder kronor minus när 2019 blir 2020. Det visar en undersökning av SR.

Av landets 21 regioner är det bara en region – Region Jönköping – som klarar av att hålla en budget i balans, medan de andra 20 dras med mer eller mindre omfattande underskott. Fem regioner ser en förklaring till underskotten med allt dyrare behandlingar och skenade kostnader för läkemedel. Samtidigt förklarar tio regioner sina underskott med dyra kostnader för hyrläkare och hyrsköterskor. Två av regionerna överväger skattehöjningar för att kunna få ekonomin i balans.

Den ekonomiska krisen i vården kommer sannolikt innebära besparingsprogram och personalnedskärningar. Detta samtidigt som behoven av och kraven på svensk sjukvård ökar. En chefsläkare som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att ”befolkningen måste börja vänja sig med att den vård som kommer att erbjudas blir mer otillgänglig och med sämre kvalitet.” Chefsläkaren ser en framtid där de som har råd ”snart kommer att börja teckna privata sjukvårdsförsäkringar på löpande band.”

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!