Lärare vågar inte ingripa – allt stökigare i skolorna

Lärare vågar inte ingripa – allt stökigare i skolorna

Lärarförbundet konstaterar, att många lärare känner sig osäkra på hur de skall agera, när en elev bråkar. En undersökning från lärarfacket visar, att drygt 40 procent känner sig osäkra inför vad de får göra, om en elev vägrar lämna klassrummet trots uppmaningar. Det skriver SR/Ekot.

Annons

Orsaken tycks ofta vara, att elever då hotar med att anmäla läraren för kränkning. Det gör läraren osäker. På lärarfacket ser man, att det har blivit en anmälningskultur till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet.

Enligt Lärarförbundet är detta inte så konstigt – juridiken är oklar, menar man. Lärarna har visserligen rätt att säga åt eleven att lämna klassrummet. Däremot finns ingen tydlig rätt att fysiskt agera om eleven vägrar.

Lärare, som NB Nyhetsbyrån har talat med säger, att problemen har funnits under lång tid, men att de har accentuerats på senare år med många nya elever som har kommit till skolorna. Det finns helt enkelt inte tid att bemöta och hantera alla. Det går ut över ordningen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!