’Vi vill inkludera människor i den svenska kulturen’

’Vi vill inkludera människor i den svenska kulturen’

Tage Perntz är ordförande för kulturföreningen Gimles nystartade distrikt i Stockholm-Uppsala. NB Nyhetsbyrån ringde upp honom för att höra historien bakom denna förening, som samlar upp och levandegör svensk och nordisk kultur.

Annons

Det finns en riksorganisation Gimle som Mattias Karlsson i SD:s ledning har initierat och leder. Är ni en del av denna?

-Ja, riksorganisationen har funnits i några år och är idag en livaktig kulturförening. Men Gimle Stockholm-Uppsala är en egen förening under riksorganisationen. Tanken är sedan att det skall bildas fler föreningar regionalt. Vi hoppas att Gimle Södermanland-Östergötland snart skall se dagens ljus. Själv gick jag med förra hösten och det nybildade Stockholm-Uppsala var först ut som eget distrikt. Men vi är ju knutna till riksorganisationen som har en hemsida www.gimlekultur.se

Men är Gimle en förening som även är knuten till Sverigedemokraterna?

-Nej, inte alls. Vi är partipolitiskt obundna och vi får inga bidrag från SD. Vi får i stället lita på finansiering via medlemsavgifter och hoppas på eventuella donationer. Vi är en helt ideell förening med ungefär hundra medlemmar, med stark tillväxt, i lokalavdelningen Stockholm-Uppsala. De aktiviteter vi anordnar för medlemmarna, få de också ofta betala för, så att vi skall få in pengar till verksamheten.

Vad gör ni då och varför?

-Vi har mycket fokus på kulturevenemang, framför allt svensk kultur, men även nordisk. Vi vill lyfta fram de positiva delarna – inte minst nationaldagsfirandet och svenska högtidsdagar. Där samordnar vi ibland med riksorganisationen. Det handlar också mycket om sång och musik och vi har planer på att starta en kör. I styrelsen för Gimle Stockholm-Uppsala finns exempelvis två operasångare. Vi lyfter fram litteratur, debatt, filosofi. Men även friluftsliv, sport och hälsa. Vi vill gärna visa det fina i den svenska kulturen och hålla traditioner levande.

Är ni även öppna för nya svenskar?

Annons

-Ja, alla är välkomna oberoende av bakgrund. Vi tycker att det är viktigt att inkludera människor i den svenska kulturen och berätta om den för alla som är intresserade – eller kanske kan bli det. Därför gör vi också en hel del utflykter till slott och muséer. Vi presenterar också teater, föredrag, hantverk och musik. Allt som kan inlemmas i det svenska traditionella kulturutbudet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!