Ett ungerskt museum över en av operettens stora

Ett ungerskt museum över en av operettens stora

I den lilla orten vid Balatonsjön i Ungern med namnet Siófok finns ett intressant museum som samtidigt är den kände operettkompositören Imre Kálmans födelsehus. Han bodde i huset de första nio åren av sitt liv. Museet innehåller intressant information på ungerska och engelska om det spännande liv som denne kosmopolit förde.

Annons

Imre (Emmerich) Kálmán föddes den 24 oktober 1882 i Siófok som Imre Koppstein. Fadern hade en liten affärsverksamhet på orten. Den gick sedermera i konkurs och familjen fick flytta från det hus i närheten av järnvägsstationen i Siófok där den musikaliske gossen först såg dagens ljus. Museet är en efterkonstruktion och är möblerat med tidstrogna möbler som inte är autentiska för det hem Kálmán växte upp i.

En del föremål som tillhört kompositören och hans hustru Vera, en rysk-polsk dansös, finns dock i huset, liksom en gipsavgjutning av kompositörens händer och flera autografer av kompositionerna. Medaljer och utmärkelser exponeras också i montrar i museet. På övervåningen i huset visas konst av andra konstnärer.

Imre Kálmán studerade musikteori och komposition vid musikhögskolan i Budapest, tillsammans med Béla Bartók och Zoltán Kodály, två lysande stjärnor på musikens himmel. Deras lärare var en elev till Franz Liszt, han hette Hans Kössler. Kálmán hade ursprungligen tänkt sig en karriär som pianist, men en senskada i ena handen satte stopp för karriären.

Han koncentrerade sig istället på komposition av populärmusik och skulle så småningom bli den verklige operettkungen. Hans debut skedde vid Lustspelsteatern i Budapest där hans komposition Tartárjárás (Mongolinvasionen) uppfördes 1908 med bra recensioner som följd. Han arbetade om stycket till tyska några år senare och slog igenom i Wien med operetten.

Kálmán flyttade efter framgången i Wien till den staden, där han fortsatte att komponera operetter. De mest kända är nog Csardasfurstinnan som kom 1915 och Cirkusprinsessan från 1926. Grevinnan Mariza och Bajadären är två av hans övriga verk. Hans musik spreds i Europa och han bodde tidvis i Paris.

Tillbaka i Österrike fann han att han med sin judiska bakgrund måste fly landet och sökte sig först till Sverige 1938, men fick inget fäste där. Efter en tid flyttade han med sin familj vidare till New York, där han hade kontakter sedan tidigare. Efter kriget sökte han sig tillbaka till Paris där han tidigare verkat och bott och skrivit Violen från Montmartre (1930).

Imre Kálmán dog den 30 oktober 1953 i Paris. Han ligger begravd på en kyrkogård i Wien.

Annons

Mirjam Tapper

(MT är författare och kulturvetare. Hon är gästskribent på NB Nyhetsbyrån.)

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!