Trumphatet fortsätter och bilden förvrängs

Trumphatet fortsätter och bilden förvrängs

Michael Nystås är författare och journalist. Han har skrivit en bok om medias rapportering kring USA:s president Donald Trump och pekar på den ensidiga, förklenande och förvrängda bild av den amerikanske presidenten som visas upp.

Annons

Flygande jättebebisar över Köpenhamn och London. En åtalad rapstjärna i Sverige blir storpolitik. Viljan att köpa Grönland. Inställda statsbesök i Danmark och Polen. Den fejkade väderkartan. Språket. Den gula hyn.

Ovanstående är bara ett axplock av nyhetshändelser från de senaste månaderna där USA:s president Donald Trump som vanligt varit rubrikernas man. Listan kan göras mycket längre. Det gemensamma för samtliga texter är att de alla på olika sätt framställer Trump i så ofördelaktig dager som möjligt. Det är problematiskt och bekymmersamt.

Faktum är att i stort sett ingenting har hänt sedan min bok om den svenska mediebevakningen av Donald Trump, ”#Trumpgate” (Realia Förlag), utkom i juni 2018. Den obalanserade och nedsättande rapporteringen fortgår. Svenska journalister och kolumnister uppförstorar allt som på minsta vis kan vinklas till presidentens nackdel, och väljer att tona ned de positiva aspekterna. Media tycks en gång för alla valt sida och bestämt sig för att Donald Trump är en olämplig och tvivelaktig figur som alldeles säkert fuskat sig till sitt ämbete med hjälp av illasinnade ryska nättroll.

Min bok var den första större kartläggningen av den svenska bevakningen av Donald Trump. Jag granskade hundratals tidningsartiklar och inslag i radio och tv i större medier som Dagens Nyheter (DN), Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR). Nästan samtliga nyhetsförmedlare hade en påfallande negativ slagsida när de berättade om Donald Trump. Jag utgick från ett antal uppmärksammade nyhetshändelser – från presidentvalet i november 2016 till årsskiftet 2018; med avstamp i reaktionerna på Trumps valseger, och vidare till rapporteringen om installationen, inreseförbudet, muren mot Mexiko, presidentens twittrande och relation till medierna. Och mycket annat.

Trots att Trumps presidentskap också innehåller många framgångar, har svenska medier genomgående beskrivit det som ostadigt och instabilt. Påfallande ofta rycks händelser och uttalanden ur sitt sammanhang. Man lyssnar inte på Donald Trumps fullständiga anföranden utan slår ner på enskilda detaljer. Jag menar att man då undanhåller läsares och tittares möjligheter att ta del av det ofta visionära och bärkraftiga i presidentens framträdanden. Att helheten ignoreras på detta sätt om och om igen är en av de viktigaste slutsatserna i min bok.

Istället är förklenande omdömen om presidenten överhuvudtaget mycket vanligt förekommande och ägnas ett eget kapitel i boken. Han kallas omväxlande för sinnessjuk, otillräknelig, pajas, en fara för världen och ett stort, impulsivt barn som kan ödelägga världen. Trumps utseende hånas; hans frisyr och storleken på hans händer hör till det som lyfts fram. Journalisterna hakar också upp sig på hans språkbruk, och han anklagas för att ha storhetsvansinne, vara rasist och utnyttja brun-utan-sol-spray alltför flitigt.

Detta hån har fortsatt även efter att boken gavs ut. Nidbilder och nedsättande omdömen publiceras nästan dagligen. Här är några nyhetsrubriker bara från de senaste veckorna:
Donald Trump ”gratulerade” Polen på årsdagen av andra världskriget
Donald Trumps galna förslag: ”Atombomba orkaner”
Trump: Vi kan väl atombomba orkanerna?
Trumps teori: Därför är jag – ibland – orange
Donald Trump jagas av åklagare – för mutpengar
Här brister åhörarna ut i skratt när Joe Biden ger Donald Trump ett nytt smeknamn
Donald Trump tappar kraftigt – rekordlågt stöd hos befolkningen

Annons

Låt mig fördjupa mig lite i några andra talande exempel:
När den amerikanske rapparen ASAP Rocky – som ingen hört talas om innan – åtalades för misshandel i somras, ringde Trump till Stefan Löfven och erbjöd sig att betala borgen. Men eftersom Sverige inte har något borgenssystem hånades presidenten för att inte känna till det svenska rättsväsendet. Några svenska ungdomar höjdes till skyarna i Aftonbladet när de skrev ihop en ”Ikea-manual” – det svenska rättssystemet för dummies – som förklarade hur det fungerar och skickade till Vita huset.

Enligt media hånskrattade hela världen även när Donald Trump sa att han var intresserad av att köpa Grönland från Danmark. När presidenten bryskt avfärdades av Danmarks statsminister Mette Frederiksen svarade han med att ställa in sitt planerade statsbesök. Det kan tyckas impulsivt men en del av skulden för den frostiga stämningen faller faktiskt på den danska statsministern, som kallade förslaget för absurt. Medierna valde dock att ta hennes parti fullt ut och än en gång idiotförklara Donald Trump.

Natolandet Danmark kunde ha agerat mer diplomatiskt. Som samhällsdebattören och poddaren Ronie Berggren påpekar i Amerikanska nyhetsanalyser, är Trump dessutom inte den förste som velat köpa Grönland. Redan Harry Truman gjorde ett försök 1946. Den gången slutade det med att USA fick etablera sig med en militärbas där istället. Grönland är strategiskt viktigt för supermakten och den militära närvaron är ett skydd mot Kina och Ryssland som båda har intressen i Arktis. USA har dessutom köpt flera olika landområden genom historien, bland annat Alaska, och även köpt land av Danmark tidigare.

Experternas analyser betonade dock helt andra saker:
– Trump är galen, men det är inget nytt, sa till exempel Merrick Tabor, statsvetare och universitetsadjunkt vid Stockholms universitet, i SVT den 21 augusti.
I Göteborgs-Posten (GP) raljerade en skribent om att presidenten egentligen ville köpa Grönköping och hade blandat ihop den påhittade staden med Grönland: ”Det ligger helt inom ramen för vad som kan förväntas av USA:s president.”

Sedan sommaren 2018 har demonstranter återkommande använt sig av en flygande ballong föreställande en Trumpliknande jättebebis när de manifesterat sitt missnöje. Var den än dykt upp har medierna förtjust rapporterat om detta. Det blev till exempel högaktuellt i samband med det inställda besöket i Danmark, där ballongen trots den uteblivna visiten ändå tilläts sväva över Rådhusplatsen.

I samband med stormen Dorian beskylldes Trump för att ha manipulerat en väderkarta där någon utökat stormens räckvidd med delstaten Alabama. Presidenten uppgavs också ha twittrat och uttalat varningar där han räknat in Alabama i de stater som väntades bli drabbade av ovädret. Av oklar anledning blåstes det upp stort i svensk media att det amerikanska meteorologiska institutet National Weather Service dementerat att Alabama skulle beröras av Dorian. ”Falsk prognos, falskt uttalande”, trumpetade Aftonbladet ut den 5 september.

När Trump valde att ställa in sitt planerade besök i Polen för att vara i beredskapsläge inför stormen, fick han ingen uppskattning för det. Tvärtom rapporterades det om att han hånades öppet för att ha gått en golfrunda mellan mötena om Dorian. ”Golfhånet mot Trump inför orkanen Dorian” var rubriken i Aftonbladet den 2 september. Artikeln handlade om att borgmästaren i London, Sadiq Khan, som själv var på plats i Polen, ska ha fällt en hånfull kommentar om att Trump ”tydligen är upptagen med att hantera orkanen ute på golfbanan”.

Till tidningens försvar ska sägas att den i samma artikel konstaterade att presidenten ändå hållit sig löpande uppdaterad om stormens framfart. Men i nästa andetag tog man ändå upp Alabama och att Donald Trump sagt sig aldrig hört talas om en orkan med kategori 5: ”Men det har han troligtvis. När orkanen Irma slog till 2017 sa presidenten nämligen likadant: att han inte kände till att det fanns en klass 5 för stormar”, skrev Aftonbladet. Om man därmed mellan raderna antyder att Trump skulle ha dåligt minne låter jag vara osagt.

I Svenska Dagbladet (SvD) den 23 augusti beskrevs Donald Trump som nervös inför att inte bli omvald 2020. ”Trump vuxenmobbar – för att bli omvald”, skrev tidningen, och syftade på att han twittrat negativt om USA:s centralbankschef. ”Det räcker att ta en titt på Donald Trumps Twitter-konto för att inse att han är nervös.”

Efter de tragiska masskjutningarna i El Paso, Texas, och Dayton, Ohio, den 3 och 4 augusti, då över 30 människor dog, besökte Donald Trump skadade offer på sjukhusen tillsammans med hustrun Melania. Media fokuserade dock på missnöjda amerikaners protester. ”Vad ska Trump hit och göra?”, citerade SVT en demonstrant den 7 augusti. I Aftonbladet fick presidenten kritik för att han och hustrun hade mage att le och göra tummen upp på en bild från besöket i El Paso. ”Ingen ville träffa Trump”, skrev tidningen.

Den som enbart tar del av svenska medier kan få intrycket att allt negativt som händer i USA och världen verkar vara Donald Trumps personliga ansvar.

Två av de mest oförblommerat Trumphatiska inläggen från senare tid publicerades i GP och i bloggen Amerikaanalys. I den sistnämnda klankade Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap, stenhårt ner på presidentens språkbruk, som han ansåg ”trasar sönder samhällsväven”: ”Dels är det till sin konstruktion simpelt, med en vokabulär som sällan når över nivån hos en medelgod grundskoleelev”, skrev Åsard påfallande nedsättande. Han menade vidare att Trump inte kommer att bli ihågkommen för att han har ett, enligt Åsard, infantilt språk, utan för att det är så ”rått och hatfyllt”. Åsard slog också, helt utan källhänvisning, fast att presidenten ser vita nationalister som ”sitt” folk och att han känner samhörighet med dem. ”Trump är oförmögen att be om ursäkt eller erkänna att han har haft fel”, och ”inkapabel att uppträda som en samlande gestalt i ett nationellt krisläge”, skrev Erik Åsard. Jag kan i min tur tycka att han uttrycker sig på ett sätt som är ovärdigt en professor.

Den 23 augusti skrev Jan Andersson en krönika i GP om den 20-årsjubilerande tv-serien Vita huset, som handlar om en fiktiv demokratisk president, Josiah Bartlet. Kolumnen ”Glöm Trump – Vita huset fyller 20 år” var ett formligt karaktärsmord på Donald Trump, som inte var vatten värd jämfört med den genomgode påhittade tv-presidenten. Trump beskrevs som en ”orangefärgad vuxenbebis” som lyckats med konststycket att ”sjunka (ännu) lägre i världens aktning” genom att framföra sitt önskemål om att få köpa Grönland. ”Säkert för att bygga hotell där”, raljerade Jan Andersson och kallade Trumps agerande för ”en genialt enfaldig tvåfotare” och ”en stund av global skam.” President Bartlet, å sin sida, var minsann ute på ett ständigt segertåg och gjorde allting rätt – i den påhittade världen. TV-serien beskrevs som ett ”svalkande liniment för oss som lite för nyfiket följer det utdragna hjärnsläpp som numera präglar Vita huset.”

Som USA-kännaren och samhällsdebattören Ronie Berggren så förtjänstfullt visar i sin bok ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” finns det stora likheter med hur USA:s 43:e president bemöttes under sin tid i Vita huset, 2001-2009. Men i Donald Trumps fall kanske en liten gir kan framtvingas. Det senaste året har Granskningsnämnden för radio och tv fällt SVT för opartisk rapportering om Trump vid upprepade tillfällen. Även Sveriges Radio (SR) har fällts för ett inslag i Studio Ett. Näringslivets medieinstitut visar i en aktuell rapport att SVT inte uppfyller kraven på opartiskhet och oberoende. Institutet har analyserat de femtio senaste fällningarna av public service. Slutsatsen är att det finns en tydlig vänsterliberal slagsida i de aktuella ärendena.

Om SVT vill undvika fler fällningar i framtiden är de tvungna att se över sin nyhetsbevakning i allmänhet, och av Donald Trump i synnerhet. Det är därför bra att Granskningsnämnden finns och håller ett vakande öga på rapporteringen.

Avslutningsvis kan jag konstatera att ”#Trumpgate” alltjämt är en aktuell kartläggning som belyser de största nyhetshändelserna från presidentvalskampanjen till helgonförklaringen av Barack Obama. Det skulle med lätthet gå att skriva en andra del. Tyvärr. Ett faktum man kan välja att antingen skratta eller gråta åt. Sad, so sad, som Donald Trump skulle ha twittrat.

Michael Nystås
Författare och journalist

KÄLLOR
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/statsvetarna-om-trumps-beslut

Trumps språk trasar sönder samhällsväven


https://nyheter24.se/nyheter/931768-donald-trump-gratulerade-polen-pa-arsdagen-av-andra-varldskriget
https://nyheter24.se/nyheter/politik/931428-donald-trumps-galna-forslag-atombomba-orkaner
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/g7BjJ5/trump-vi-kan-val-atombomba-orkanerna
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Wbd0ea/trumps-teori-darfor-ar-jag–ibland–orange
https://www.expressen.se/nyheter/donald-trump-jagas-av-aklagare-for-mutpengar
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rAbQOl/har-visar-donald-trump-upp-manipulerad-orkankarta
https://www.aftonbladet.se/tv/a/295044/har-brister-ahorarna-ut-i-skratt-nar-joe-biden-ger-donald-trump-ett-ny
https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/931984-donald-trump-tappar-kraftigt-rekordlagt-stod-hos-befolkningen
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oplOGm/golfhanet-mot-trump-infor-orkanen-dorian
https://www.gp.se/fria-ord/sanningen-om-gr%C3%B6nlandsk%C3%B6pet-1.18265380

Trumps språk trasar sönder samhällsväven


https://www.gp.se/kultur/kultur/gl%C3%B6m-trump-vita-huset-fyller-20-%C3%A5r-1.17372571

Ny rapport visar på GAL-vinkling i public service


https://www.expressen.se/nyheter/kritiken-mot-svt-studie-visar-politiska-vinklingen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!