Vi minns alla de ’apatiska’ flyktingbarnen…

Vi minns alla de ’apatiska’ flyktingbarnen…

Vi minns alla de ’apatiska’ barnen. Ett väldigt svenskt asylfenomen som de lärde skakade på huvudet åt, men ingen vågade ifrågasätta på allvar. Vanlig svensk flathet. Nu träder de ’apatiska’ barnen – vuxna numera – fram och berättar om bluffen.

Annons

’Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: ’Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?’ Det berättar en – numera – ung man för tidningen Filter. Han var då en tolvårig pojke som tvingades spela sjuk för att föräldrarna ville lura till sig uppehållstillstånd.

Det första fallet med ett ’apatiskt’ flyktingbarn i Sverige såg vi 1998. Då var det en 15-årig pojke från Tjetjenien som dök upp på BUP-mottagningen i Luleå. Han varken åt eller pratade och hade slutat gå. Det skriver Expressen.

Familjen fick uppehållstillstånd och fyra veckor efter detta var pojken – förstås – fullt frisk igen. Sedan dess har  debatten blossat upp i omgångar. Ett läger ansåg, att barnen var sjuka, andra hävdade, att de bara var brickor i asylspelet – att de i vissa fall manipulerades till att spela apatiska.

Tidningen Filter lyfter fram fler exempel. Det handlar om ren och skär barnmisshandel, om hur man utnyttjar sina barn i asylbluffen. Barn som svältes till utmattning av sina föräldrar för att dessa ville lura sig in i Sverige.

Och vi som läser får våra misstankar bekräftade. Trots allt var vi många som redan för 15-20 år sedan ifrågasatte bluffen. Eller så noterar vi att vi blev grundlurade. En tredje grupp – och den är väl dessvärre inte obetydlig – förblir förmodligen faktaresistent.

Socialstyrelsen hade tidigt sina misstankar och skrev: ’Även om det inte råder enighet om hur vanligt ett manipulerande beteende är, är det viktigt att de som har ansvar för insatser för vård av asylsökande alltid beaktar denna möjlighet.’

Fenomenet med ’apatiska’ barn fortsätter att polarisera, skriver Filter. Ett så kallat uppgivenhetssyndrom är nästan lika vanligt idag som för 15 år sedan och enligt tidningen har flera hundra ’apatiska’ barn vårdats i Sverige de senaste fem åren.

Annons

Och cirkusen lär väl fortsätta. För alltför få vågar säga ifrån, så detta är ett effektivt sätt att manipulera svenska myndigheter och även läkare som helt enkelt inte vågar kalla en bluff för en bluff. Svensk ängslighet, helt enkelt.

Och sedan undrar ni hur det kunde gå med Sverige som det har gjort…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!