Krisen i kommunerna – nu kommer räkningen

Krisen i kommunerna – nu kommer räkningen

Många av Sveriges kommuner är i kris. Och det lär bli värre. Det närmaste decenniet ökar antalet barn, unga och gamla kraftigt. Migrationen på senare år har kraftigt ökat antalet bidragsberoende i många kommuner.

Annons

Detta år räknar 110 av landets 290 kommuner med att gå med förlust. För att kunna bygga de nya skolor, förskolor och äldreboenden som behövs skulle kommunerna dock behöva göra en vinst på två procent av intäkterna varje år. Det gjorde endast 109 av 290 kommuner 2018.

Detta enligt en uppställning i AB, där man tittar på de orter som tvingas skära ned i sin kommunala service. Det slår hårt mot vård, skola och omsorg. Och man drar in på det mesta – stort som smått.

Det rapporteras, att värmen sänks för de gamla i Motalas äldreboenden. I Sölvesborg röstas det om att upphöra med inköp av böcker på samtliga de modersmål som finns i kommunen. I Filipstad balanserar man på ruinens brant.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har varnat för krisen under lång tid. Regeringen tillförde statliga (skatte)pengar för ett par år sedan, då krisen var akut i samband med massinvandringen. De pengarna är förbrukade nu och den respit på två år som gavs räckte förstås inte.

Detta kommer inte att vända på många, många år. Om ens någonsin. De äldre blir fler. Men gruppen fylls på av äldre migranter, som aldrig kommer att bidra till statskassan. På det en ökande mängd barn och människor i arbetsför ålder som inte kommer in på arbetsmarknaden eftersom de saknar utbildning.

Ute i kommunerna har man sett vad som har varit påväg, men det är först nu med bokslut från i fjol i kraftig obalans som krisen har blivit uppenbar. Pengarna är slut. Godheten och generositeten har ett pris. Tillslut kommer sanningen ifatt myterna.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!