Bara en hårt utnyttjad flickstackare…

Bara en hårt utnyttjad flickstackare…

Nej, hon är inget ’skämt’, ingen ’skojare’, ingen ’demagog’ och definitivt ingen ny ’messias’. Hon är en exploaterad flickstackare, som får manus av andra. Av folk som borde skämmas över att utnyttja henne som de gör. Det hela känns bara sorgligt…

Annons

Idag kikade vi på ett klipp från en presskonferens. Det ligger uppe på Youtube. Greta Thunberg får frågor utanför manus och kan inte svara. PR-maskineriet bakom henne hade tydligen glömt att förbereda henne.

Den sextonåriga flickan verkar trött. När man ser henne, får man intrycket att ett sammanbrott är nära och att hon i framtiden kommer att skriva en bok om hur hennes föräldrar drev på, om hur hon användes som ett redskap i en cynisk kampanj.

På denna ledarsida hade vi nästan tänkt att sluta skriva om henne. Vi konstaterar, att hela spelet är fåfängt och kontexten försvåras dessutom av att vi uppmanas att inte kritisera Thunberg för hårt – ’hon är ju ett barn’. Samtidigt som vi förväntas ta henne på allvar och lyssna på henne.

Men hur vällovligt hennes engagemang än ter sig: Det är fåfängt. Ingen som räknas och kan ha verklig betydelse för utvecklingen mot en bättre miljö kommer att bry sig om henne. Även om hon tilldelas Nobels fredspris, blir hedersdoktor eller får andra utmärkelser.

Har kineserna och indierna dragit ned på sina utsläpp tack vare Greta Thunberg? Bryr sig amerikanerna? Vad säger ryssarna? De lyssnar inte på henne.

Det behövs miljöförbättringar på många ställen på jorden. De kommer. Av det enkla skälet att kineserna snart inte har något rent dricksvatten och indierna inte längre kan andas i sina storstäder. Men det blir inga förändringar av att några skolungar skolkar för klimatet.

Så låt Greta Thunberg vara ifred. Ge henne tonåren tillbaka, hennes barndom. Var och en av oss som någonsin har haft barn och tonåringar och har ett hjärta i kroppen, ser att flickan är trött. Utkörd. Utnyttjad. Och när hon inte har manus, klarar hon inte av riktiga journalisters frågor.

Annons

Vi kan tycka att det senaste jippot med en orosanmälan till förmån för Greta Thunberg blir i tramsigaste laget. Men kanske är det enda sättet för att få hennes mediesugna föräldrar och en i övrigt hänsynslös skara PR-folk och aktivister, som trycker på bakom, att stanna upp och tänka sig för.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!