Migrationen från 1989 – har de någonsin varit flyktingar?

Migrationen från 1989 – har de någonsin varit flyktingar?

Andreas Swedberg, partner och medarbetare i NB Nyhetsbyrån, skriver en serie kring de senaste trettio årens invandring:

Annons

Varför har vi massinvandring till Sverige och hur länge har vi varit införstådda med att vi har invandring som inte har med flyktingar att göra? I en kommande artikelserie reder jag ut hur invandringen har sett ut de senaste decennierna och vad den berott på.

SVT Norra magasinet var ett TV-sänt samhällsprogram som sändes åren 1987-1992 och 1994-2000. I ett av programmen som sändes 1989 (https://www.youtube.com/watch?v=9hbX3ijPsRs , titta från 12:45 in i klippet) framgick av polisen P-O Forslund att det var en viss typ av våldtäktsmän som begick de grövre överfallsvåldtäkterna, och det var dom som kommit till Sverige med MYCKET osäkra identiteter. De hade inte kunnat uppge sitt namn och hade inga ID-handlingar med sig som kunnat styrka vilka dom är.

Man kunde hitta flera olika identiteter och i många av fallen ljög dom även om från vilket land dom kommit. Förfalskade pass var mycket vanligt förekommande och enligt FN var bara en liten del av dem som fått stanna i Sverige de senaste åren runt 1989 verkliga flyktingar. Majoriteten av de asylsökande hade inga pass eller förfalskade ID-handlingar. Påfallande många kom hit genom människosmuggling menar polisen.

Samma fenomen såg man år 2015 under den stora ”flyktingvågen” då majoriteten av de asylsökande som kom till Sverige saknade pass. Från Afghanistan och Somalia var det i princip inga som hade några id-handlingar, och även av dom som kom från Syrien var det en majoritet som saknade id-handlingar. (https://www.svd.se/manga-flyende-saknar-id-handlingar)

EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, sa i ett uttalande år 2016 att 60% av ”flyktingarna” som tagit sig till EU-länder har ekonomiska motiv och saknar därmed rätten att få asyl. En övervägande majoritet har alltså inte varit flyktingar. (https://www.europaportalen.se/2016/01/eu-kommissionar-majoritet-flyktingar-har-inte-ratt-att-stanna)

Mycket talar alltså för att en övervägande majoritet av dom som kommit till Sverige under de senaste decennierna aldrig har varit flyktingar. Varför har då svenska medier och våra politiker fått oss att tro att de stora invandrargrupper som kommit till Sverige, främst utanför Europa, skulle ha varit flyktingar?

I måndags publicerade landets stora medier artiklar som påvisar att de apatiska barnen tvingades att spela sjuka för att få uppehållstillstånd. Även här har man alltså lurat sig till att få stanna i Sverige, trots att man inte har haft giltiga skäl till det. (https://www.expressen.se/nyheter/apatiska-barnen-berattar-vi-tvingades-spela-sjuka/)
______________________________
I del 2 av denna artikelserie som publiceras imorgon (torsdag) presenterar jag ett vittnesmål av Ingrid Björkman, docent i litteraturvetenskap, som under sin tid på universitetet i Nairobi i början på 90-talet, märkte hur hennes kollegor försvann från Kenya och hamnade i Europa, och att dom hade fått flyktingstatus, trots att det inte rådde någon väpnad konflikt i Kenya under denna tid.

Annons

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!