I en värld av ’tyckare’ och ’kännare’…

I en värld av ’tyckare’ och ’kännare’…

Vart tog den rationella vetenskapen vägen? Den företeelse där man belade fakta, inte fabricerade dem efter eget gottfinnande – vart tog den vägen? Och varför ersattes den av ’kännare’ och ’tyckare’?

Annons

Vi saknar den evidensbaserade vetenskapen. Allt relativiserande står oss upp i halsen. Vår rationella värld – den vi har byggt upp under århundraden – håller på att rivas ned av gråterskor och känslomänniskor.

Varför används inte den fantastiska statistik SCB (Statistiska Centralbyrån) tillhandahåller? I alla fall inte fullt ut… Varför fick inte BRÅ fortsätta att producera brottsstatistik bara för att den 2006 kändes politisk obekväm?

Varför lyssnar vi på en hårt exploaterad flickstackare som uppmanar oss att bli ’vettskrämda’ – istället för att lyssna på vetenskapen och lära oss att tänka rationellt kring de problem vi måste hantera?

I morse var det inslag på Sveriges Radio kring historieundervisningen i skolan. Det mesta av historien – från tidernas begynnelse och högkulturerna för tusentals år sedan – fram till modern tid kommer att skäras bort från högstadiet. I stället koncentrerar man sig på efterkrigstiden…

Våra skolbarn skall alltså ’tycka’ och ’känna’ istället för att få sig till livs och berikas av tusentals år av historiska fakta i en kumulativ process. En process som har lett fram till vår tid…

Och alldeles dessförinnan recenserades i SR en ny biografi över skalden Carl Michael Bellman. Den, tyckte recensenten, innehöll alldeles för mycket av fotnoter, alldeles för litet spekulationer kring Bellmans liv och leverne.

Men jisses… Biografin över Bellman är en vetenskaplig avhandling – ingen roman! Är det ingen som begriper detta på Sveriges Radio?!

Annons

I stort som smått går det igen – ’tyckandet’ och ’kännandet’. Och den evidensbaserade vetenskapen som underkastats gedigen forskning och år av prövning förkastas som något stelt och tråkigt.

Men det är sant: Människor blir lättare att förföra och manipulera om de saknar kunskaper och ägnar sig åt ren tro istället för genuint vetande…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!