Vittnesmål från 1990-talet – det var inga flyktingar som kom till Sverige

Vittnesmål från 1990-talet – det var inga flyktingar som kom till Sverige

Andreas Swedberg, partner i NB Nyhetsbyrån, fortsätter sin research kring de migranter som har frekventerat vägarna till Sverige de senast 30 åren:

Annons

Om hur exempelvis afrikaner från säkra länder tog omvägen via osäkra för att få flyktingstatus av FN.

Ingrid Björkman, docent i litteraturvetenskap, berättar i en intervju i Swebbtv från augusti 2018
( https://www.youtube.com/watch?v=3jAVCha80lg&t=308s ) att hon bevittnat hur hennes universitetskollegor försvann från Nairobiuniversitet (Kenya) dit Ingrid var knuten som forskare i början på 90-talet.

Varje gång hon reste dit upptäckte hon att det var en och annan lärare som var försvunnen. Hon frågade vart dom tagit vägen och fick till svar att ”någon har fått stipendium i London och en annan i Stockholm”. Ingrid reagerade på detta och tyckte det var konstigt då det märktes på universitet att man blev allt färre verksamma.

Det var först när hon kom tillbaka till Sverige och började jobba på Uppsala Universitet och nordiska Afrikainstitutet, som hon stötte på en bekant från universitetet i Nairobi. Detta var i början av 90-talet. Ingrid frågar då mannen vad han gör där, och mannen svarar att han är flykting, och skrattar. Ingrid tycker det hela är mycket märkligt och frågar om han skojar eftersom det inte fanns någon väpnad konflikt i Kenya under denna tiden. Mannen förklarar då att han förvisso fick ta vägen genom Zimbabwe för att få flyktingstatus av FN, och att det var FN som sett till att han hamnat i Sverige.

Mannens berättade att fru och barn var på väg till Sverige. Dom var inte mindre än 12 personer från hans släkt som anlände inom ett år och flera av dom barnen var inte hans, det visste Ingrid efter att ha träffat hans familj tidigare i Nairobi. Det var då Ingrid började bli intresserad av invandringsfrågan då hon redan då insåg att invandringen är ett enda stort lurendrejeri, och det sa hon även till sin afrikanska kollega, men han kunde inte förstå det, det var ju trots allt FN som betalade.

Ingrid blev ännu mer upprörd av att det var rika afrikaner som kom till Sverige medan de som verkligen behövde hjälp blev kvar. När de kom hit hade de också information om vårt land, om vilka rättigheter dom har med mera och vad dom kan kräva av vårt samhälle. Hur det nu var möjligt, kan man ju undra…
___________________________________
I del 3 av denna artikelserie som publiceras imorgon (fredag) presenterar jag ett vittnesmål av Simon Karlsson, tidigare SFI-lärare, där han fick höra att Syrien var tryggt (lika tryggt som Varberg), att ”flyktingarna” tänkte resa tillbaka hem till Syrien så snart SFI-lektionen var över och att hans uppfattning är att dom flesta som han kom i kontakt med inte alls var flyktingar, utan har haft helt andra ändamål med att ta sig hela vägen till Sverige.

Andreas Swedberg

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!