Vittnesmål från 2015 – migranterna var inga flyktingar

Vittnesmål från 2015 – migranterna var inga flyktingar

Andreas Swedberg, partner i NB Nyhetsbyrån, fortsätter att fördjupa sig i den svenska migrationen och vad som har karaktäriserat denna:

Annons

Denna gång berättar SFI-läraren från Varberg, Simon Karlsson, om sina elever och vilken bakgrund de hade innan de kom till Sverige.

Simon Karlsson, tidigare SFI-lärare, han blivit intervjuad av Swebbtv (https://www.youtube.com/watch?v=SntggAwFChk&t=396s). Han berättar att mediernas och politikernas berättelse om dom flyktingar som kom under flyktingvågen 2015 inte stämmer med det han fick berättat för sig i sina samtal med eleverna under åren 2015-2017.

Simon berättar att de flesta som han kommit i kontakt med från år 2015 aldrig har varit flyktingar. Flera av dom har bott i Turkiet i många år. De har berättat för Simon att de gillar Turkiet, att det är ett muslimskt land med vackra moskéer och vacker miljö/kultur. Dom har också berättat att de gillar den nya hårdföra politiken i Turkiet som Erdogan står för. Deras barn pratade även flytande turkiska. Migranterna hade inte utsatts för hot eller förföljelser.

I de fall han pratade med migranterna, och det blev rätt många som han pratade med, var den vanliga historien att dom har kommit till Sverige för att få ett bättre liv. De kunde berätta att de först bott i Tyskland och sen flyttat vidare till Sverige, men att dom i svenskarnas ögon fortfarande var flyktingar. Simon mötte ingen av migranterna som sa att de hade räddat livet på sig själva genom att komma till Sverige.

Migranter som kommit från Syrien har inte varit så hårt drabbade av kriget. Simon fick även rådet att själv resa till Syrien, mitt under rådande krig. Han fick höra att ”i min hemstad är det ingen fara”. Att deras del av Syrien var säkert och fritt från krig, att det var lika tryggt som i Varberg där Simon var verksam. De nämnde till och med att de tänkte resa till Syrien på semester så snart SFI-lektionerna var över.

Simon anklagar inte sina elever för att ha kommit till Sverige utan riktar istället kritiken mot våra medier och politiker som han anser inte ger en riktig bild av massinvandringen till vårt land. Han tror inte att migranterna kände till de historier som levererades av svenska medier. Eleverna delgav ofta berättelser som pekade på en helt motsatt bild och att de valt Sverige som destination eftersom det var det land som hade bäst erbjudanden avseende bostäder, pengar och studier.

Även i dessa fall har dom alltså fått information om Sverige redan innan de reste från Syrien eller Turkiet eller andra länder utanför Europa. Simon avslutar intervjun med att berätta att han känt sig skyldig att berätta om det han hört och förstått. Han känner att han annars skulle bära på skuld av att han vet utan att svenskarna vet.

Annons

___________________________________

I del 4 av denna artikelserie presenterar jag vilka organisationer som ligger bakom spridningen av information till migranterna och vilka organisationer som tordes vara med och påverka migranter att ta sig till Europa som ”flyktingar”.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!