Det finns gränser för yttrandefriheten

Det finns gränser för yttrandefriheten

Det är bra att inbland påminna sig själv om var gränsen går för yttrandefriheten. Det är faktiskt inte tillåtet att hursomhelst skriva eller säga vadsomhelst. En rappare i Skåne har t ex fått erfara att man inte får uppmana till mord…

Annons

Eller snarare: Rapparen från Skåne ’Jesse Conable JCBUZ’ meddelade i en film på Instagram att de svarta skall ta över. Dessutom uppmanade han sina ’svarta bröder och systrar’ att mörda ’vita svenskar’. Han kanske trodde att hets mot folkgrupp och mordhot var OK i enlighet med yttrandefriheten. Eller också körde han på i alla fall…

Hur som blev han polisanmäld av organisationen Näthatsgranskaren och backade sedan och bad om ursäkt för den händelse någon hade ’tagit illa upp’…

Jo tack, det är väl klart att man tar ’illa upp’ om man t ex slentrianmässigt kammas med i en grupp som skall dödas på grund av sin hudfärg. På NB Nyhetsbyråns redaktion tog vi inte bara ’illa upp’. Vi välkomnade den polisanmälan som gjorts och hoppas att det blir kännbara konsekvenser för rapparen i fråga.

Det borde det bli, för det måste finnas gränser för vad som uttrycks. Det inte minst på sociala media, där tonen ofta dessvärre är rå och ohyfsad. Inte lika ofta rent mordisk, men tyvärr händer detta också.

På denna sida tjatar vi med jämna mellanrum om ’civiliserad ton’ och vi stänger av den som inte accepterar de förhållningsregler vi har satt upp. Det hjälper inte att man ropar på ’yttrandefrihet’. Vi avgör vad vi vill ha i kommentarsfälten och i våra artiklar håller vi i regel – vågar vi påstå – en hygglig ton.

Vi vill nämligen inte att någon av våra kommentatorer försjunker till samma vedervärdiga nivå som rapparen från Skåne. Yttrandefrihet är en välsignelse, men alla fri- och rättigheter innebär också ett ansvar. Det hoppas vi att bland andra ’Jesse Conable JCBUZ’ nu får känna av.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!