Ylva Johansson hänger på gärdesgården

Ylva Johansson hänger på gärdesgården

Ylva Johansson, den tidigare kommunisten, som insåg att socialdemokratin var en bättre karriärväg, hade tänkt att kröna sin bana som EU-kommissionär. Vi får se hur det blir med den saken. Hon verkar ha stött på problem.

Annons

Johansson och de övriga kandidaterna till nästa EU-kommission pressas hårdare än någonsin. EU-parlamentets partigrupper vill visa sin styrka. Och man är uppenbarligen inte imponerad av den svenska kandidaten.

Den gångna veckans utskottsförhör med de tilltänkta kommissionärerna har blivit en tuff politisk historia med hårda frågor. Ylva Johansson hade förmodligen tänkt sig någon enklare match, men tji fick hon.

Johansson har tillsammans med ett par andra kandidater – en fransyska och en polack – fått bakläxa och hon måste nu måste svara på fler frågor innan hon möjligen kan bli godkänd.

Den tilltänkta  migrationskommissionären Johansson kritiserades av såväl högern som vänstern och de gröna för att ha varit för vag om vad hon egentligen tänker ta sig före. Hon fick därför fila på nya svar, som utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter skall ta ställning till på tisdag.

Ylva Johansson har kommit undan med mycket i svensk politik. Hon har flinande ljugit för BBC om våldtäktsstatistiken. Hon har visat sin utomordentliga oduglighet som partipolitisk företagare. Men av någon anledning har hon lyckats överleva i partiet.

Så: Får hon sitt välförtjänta besked av EU-parlamentet ’icke godkänd’, fixar säkert Löfven en ambassadörspost eller något liknande till henne. Mjukt lär hon falla. På vår bekostnad. En politruk, som inte har dragit in en enda välförtjänt krona på hederligt arbete de senaste trettio åren.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!