Sebran är ett randigt djur…

Sebran är ett randigt djur…

Den 7 oktober 1989 firade Tyska Demokratiska Republiken (DDR) 40-årsjubileum, vilket skedde med pompa och ståt och kamrat Erich Honecker på podiet i Berlin – Hauptstadt der DDR. Och gratulationstelegram från bland andra kamraterna i VPK och Lars Werner.

Annons

En månad senare var Honecker borta, muren föll och det kommunistbesatta Europa kunde äntligen börja andas fritt igen.

Idag skulle DDR ha fyllt 70 år. Vilken lycka att det inte blev så.

Osökt kom vi istället att tänka på Ylva Johansson, den gamla kommunisten som sadlade om och blev socialdemokrat. Bättre för karriären, men ’sebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur’…

Ylva Johansson fick i förra veckan bakläxa av EU-parlamentet. Hon var förmodligen så säker på att bli accepterad som kommissionär, att hon inte förberedde sig, bara bubblade på.

Och varav hjärtat är fullt…

’Tvingande solidaritet’. Kamrat Honecker, arbetargrabben från Saarbrücken och hard-core-kommunisten från DDR, kunde förmodligen inte ha kommit på en bättre term själv än lärjungen Ylva Johansson.

Vi hoppas innerligt, att fru Johansson får en ordentlig knäpp på näsan även imorgon, tisdag, av EU-parlamentet. Det är dags för henne att skaffa ett riktigt jobb, inte bara leva på oss andra. Hon måste lära sig att livet inte bara består av vodka och rysk kaviar.

Annons

Det hade varit mycket symbolik i att avvisa den gamla kommunisten från EU-kommissionen (EU:s regering) just i dessa dagar, då det är jämnt tre decennier sedan det nya, fria Europa började andas morgonluft.

Att sätta en person som Ylva Johansson på posten som ansvarig för EU:s migrationsfrågor, vore inte bara omdömeslöst. Det vore katastrofalt, med tanke på att vi kan stå inför en ny migrantvågen – än större än 2015.

Christopher Jarnvall

 

Bildkälla: Framtagen ’skärmdump’ av journalisten Christian Palme.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!