Att slå in öppna dörrar och förklara det självklara…

Att slå in öppna dörrar och förklara det självklara…

Barnfamiljer har en tendens att flytta för att barnen skall hamna i rätt skola. Det rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till en studie i tidskriften Ekonomisk Debatt. Jaha minsann… Banbrytande forskning, får man litet ironiskt säga.

Fredrik W Andersson är fil dr i nationalekonomi och verksam vid SCB. Han ligger bakom studien och säger att det är ’de bemedlade familjerna’ som har en möjlighet att flytta och som faktiskt flyttar. Hoppsan!

Han fortsätter: ’De som inte har ekonomiska resurser, där ser vi inte någon förhöjd sannolikhet att flytta.’ Nej OK…

Men jisses! Det är nog minst tjugo år sedan vi började se tendensen att duktiga och ambitiösa barn till driftiga invandrade föräldrar flyttades från skolorna i Tensta, Rosengård, Bergsjön – eller var de nu hade fösts ihop – till skolor där det gick andra barn med studiemotivation.

På det sättet vann man minst två saker: Bättre utbildning för sina barn och integration i samhället!

Dessutom kan man väl också vända dig mot detta med ’bemedlade’ föräldrar – det hade väl i polemiseringens anda lika gärna kunnat stå ’rika’…  Det handlar faktiskt om människor som sliter och släpar och själva har ambitionen att ge sina barn en vettigt skolgång och start i livet.

Det handlar oftast inte om att vara förmögen och kunna flytta vart man vill. Det handlar om att prioritera! Om att göra det som samhället har lovat men inte hållit. Att själv ordna till det för kommande generationer, där det allmänna, skattefinansierade har svikit.

Det är en ren skam att det ser ut som det gör och att många skolor – om de inte är nedbrända – nu är överfyllda för att tillfredsställa ett gäng totalt oansvariga politiker utan förmåga att förutse följderna.

Många har inte förutsättningarna att flytta. De får snällt sitta kvar i de områden politiker och samhälle för länge sedan har givit upp. Och barnen får trängas med alltför många andra som har packats ihop av politiker med ’rätt värdegrund’. Det är minst sagt skandalöst!

Åter: Detta är inget nytt! De flesta tänkande individer med normal konsekvensanalytisk förmåga har känt till förhållandena – och förutsett dem – i decennier. Man behöver inte göra en undersökning för att förklara det självklara!

Men varför ser det ut som det gör?! Det kunde vara intressant att undersöka hur det kan komma sig att politiker står och glor medan skolor eller hela områden havererar. Och människor som vill mer med sina liv än att gå på socialen eller sälja knark tvingas fly därifrån – mest för barnens skull!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!