Högstadieelever höga på kokain – mängder av knark förs in i Sverige

Högstadieelever höga på kokain – mängder av knark förs in i Sverige

Polisen slår larm om att högstadieelever i Göteborg i allt större utsträckning ertappas med droger. Vid riktade insatser möter polisen elever som är påverkade av kokain och amfetamin under skoltid. Det skriver SVT.

’Att den cocktailen av droger påträffas på högstadieskolor är ett enormt misslyckande för Sverige.’ Det säger Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

Under ett års tid har polisens gatulangningsgrupp var sjätte vecka gjort insatser mot skolor i Göteborg – högstadieskolor och gymnasier. Man träffar ständigt på elever, som är påverkade av tung narkotika som tramadol, amfetamin och kokain.

Polisen menar att narkotikaförsäljningen ökar i Sverige och att det behövs flera åtgärder för att komma till rätta med problemen: Bättre lagstiftning, bättre samverkan mellan myndigheter, större snabbhet med tidigare insatser mot unga.

Och – tillägger man – Sverige måste ha ett mycket bättre gränsskydd än vad vi har i dag. Det är mycket narkotika som smugglas in.

Polisen säger också, att det ökade gatuvåldet är en följd av den ökade narkotikaförsäljningen. Det handlar om miljoninkomster för kriminella nätverk. När då någon försöker ta för sig av den kakan, används grovt våld för att hävda sitt ’affärsområde’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!