Danska regeringens gränskontroller visar hur illa det är ställt

Danska regeringens gränskontroller visar hur illa det är ställt

Den danska regeringen vill införa gränskontroller mot Sverige. Vi har hört förslaget tidigare i år – i augusti. Detta skulle nu gälla från mitten av november. Detta visar hur illa det är ställt i Sverige!

Annons

Resande till Danmark från Sverige måste alltså visa legitimation som körkort eller pass. Det kommer att vara punktvisa kontroller – en till flera gånger per dag vid samtliga gränsövergångar.

Frågan blir enligt uppgift en av huvudpunkterna när justitieminister Nick Hækkerup (S) på ett pressmöte under dagen presenterar regeringens nya plan för mer trygghet i landet.

Kontrollen, som sägs bli tillfällig, kommer att upprättas vid färjelägena i Rönne, Helsingör, Frederikshavn och Grenå. Dessutom på Öresundsbron och vid all tågtrafik mellan länderna.

EU-reglerna medger att man upprättar tillfälliga gränskontroller under maximalt ett halvår. Men det går att anhålla vid Kommissionen om förlängning.

Nu ser vi hur länder inom EU börjar skydda sina gränser. Ytterst handlar detta om att EU inte har skyddat sin yttre gräns, att ingenting heller verkar ha hänt sedan 2015.

Sverige har idag temporära passkontroller från Danmark sedan 2015. Danmark har passkontroll vid tyska gränsen sedan 2016. Detta har blivit en nödvändighet sedan Danmark släppte igenom alla migranter till Sverige för fyra år sedan och  kriminaliteten har exploderat i Sverige.

Nu vill danskarna ha polissamverkan kring brottsligheten i Öresundsregionen. Det vore väl bra. Däremot är det en katastrof att svenskarnas tilltro till att politikerna i Stockholm skall kunna lösa kriminaliteten är låg.

Annons

En majoritet av svenskarna – visar Ipsos-undersökningen nyligen – tror inte på de politiska beslutsfattarna. Så vi lär se mer av gränskontroller. De behövs uppenbarligen. Det bästa hade dock varit om vi aldrig hade haft bättre koll redan tidigare…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!