Annons

Väktare stoppas i Rinkeby – för farligt

Väktare stoppas i Rinkeby – för farligt

Flera väktarbolag stoppar sitt arbete i Rinkeby efter söndagens skjutning av en väktare i stadsdelen. Även fackförbundet Transport reagerar på skjutningen, och inför ett så kallat skyddsstopp mot arbete i Rinkeby för väktare. Orsaken är att man anser att det är för farligt att arbeta i Rinkeby för tillfället. Den skottskadade väktaren vårdas fortfarande på sjukhus med skottskador i båda benen.

Annons

Framöver kommer det att saknas väktare och ordningsvakter i stadsdelen Rinkeby i nordvästra Stockholm. Orsaken är ett skyddsstopp från fackförbundet Transport och att flera väktarbolag ställer in sitt arbete i Rinkeby. Det anses för närvarandet vara för farligt att verka trygghetsskapande i stadsdelen efter att en väktare sköts i båda benen på söndagskvällen. Väktaren vårdas fortfarande på Karolinska universitetssjukhuset i Solna med allvarliga skottskador.

Stockholms stad har sedan tidigare inlett en satsning på patrullerande ordningsvakter som ska tjänstgöra vid torget och tunnelbanan i Rinkeby. Denna satsning blir nu vilande tills dess skyddsstoppet kan hävas och säkerheten för ordningsvakter och väktare anses var tillfredsställande igen. Så sent som under tisdagen trodde man från politiskt håll i Stockholms stadshus att verksamheten skulle fortgå enligt planerna.

Ordningsvakter och väktare har sedan lång tid arbetat i en svår och hotfull situation i Rinkeby. Källor inom ett väktarbolag som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att arbetsförhållandena i Rinkeby och övriga delar av Järvafältet är att betrakta som ”vidriga och skrämmande”. Hot och våld är vardag. Söndagens skjutning av en ronderande väktare i stadsdelen var ”något man bara gick och väntade på” och ”det som fick bägaren att rinna över för många kollegor”. Att väktarna arbetar obeväpnade i en ”beväpnad stadsdel är att utmana ödet”.

Transports skyddsstopp gäller tills vidare, medan det är oklart hur länge de olika väktarbolagen avser vägra att arbeta i Rinkeby.

Fredrik Antonsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!