’Orimligt att de som begått dessa brott har samma rättigheter som övriga medborgare’

’Orimligt att de som begått dessa brott har samma rättigheter som övriga medborgare’

Åsa Ekstrand (M) är ordförande i utbildningsnämnden i Staffanstorp, där Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna. Hon har i dagarna varit aktuell genom det beslut man fattade rörande återvändande unga IS-terrorister, något NB Nyhetsbyrån skrev om häromdagen. Vi ringde henne för att få höra litet mer.

Annons

I Staffanstorp har ni alltså fattat beslut om att det inte blir något gymnasium och inget busskort för återvändande IS-terrorister. Har ni även lagt in ytterligare begränsningar?

-Det är detta vi har fattat beslut om i utbildningsnämnden. Det handlar ju då också om skolpeng för gymnasium, inackorderingstillägg, skolmat…

Men är dessa personer ens intresserade av att gå på gymnasiet, tror du?

-Jag vet inte, men det kan väl hända. Vi vet att det åtminstone har funnits ett fall i Lund.

Men varför gör ni detta? Är återvändande IS-terrorister ett stort problem i Staffanstorp?

-Nej, de är inget stort problem. Men – och detta är viktigt – om det dyker upp någon, finns ett beslut fattat. Det är bra att vara förberedd.

-Sedan är det viktigt att veta, att min egen nämnd inte var först med att fatta denna typ av beslut. Vårt beslut är en del av en helhet, en plan som tidigare har antagits av fullmäktige. Alla nämnder och styrelser i kommunen är involverade. Exempelvis arbetsmarknadsnämnden och omsorgsnämnden har fattat liknande beslut.

Annons

Hur har besluten mottagits i kommunen?

-Väl. Det har förstås blivit många kommentarer, men jag tror att de flesta håller med om att det inte är detta våra skattepengar skall gå till.

-Det handlar faktiskt om grova brott som har begåtts och vår politik sänder nu signaler om vad som är rätt eller orätt. Vi vill heller inte framstå som oförberedda eller naiva.

Men vem skall då ta emot de IS-terrorister som återvänder, om Staffanstorp och kanske även andra kommuner inte vill göra det?

-Ja, vi får väl se… Men denna fråga borde egentligen lyftas till en statlig nivå, det är faktiskt inte i första hand kommunernas sak att hantera detta. Men eftersom staten inte verkar göra något, känner vi oss tvingade att ta initiativet.

-Den här frågan är större än att enbart angå Staffanstorps kommun. Det är hög tid att lyfta frågan och problematisera kring rättigheter och skyldigheter i vårt samhälle. Det är helt enkelt orimligt att personer som begått den här typen av brott, mot grundläggande demokratiska värderingar, har samma rättigheter och full tillgång till välfärd som övriga svenska medborgare.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!