’Poliserna gör inget mer än att stå och spela coola’

’Poliserna gör inget mer än att stå och spela coola’

Bilarna brinner. Narkotikan flödar. Skjutningarna fortsätter. Människor flyr stora områden i Sverige – ligorna breder ut sig. Vad gör vi för fel? Varför förlorar vi kriget mot den grova kriminaliteten? Varför får vi ingen ordning på vårt land?!

Annons

I tisdags skrev författaren, föreläsaren och debattören Bassam Al-Baghdady på sin FB-sida ett inlägg, som stämmer till eftertanke och borde läsas av många. Framför allt av dem som styr vårt land. Tyvärr lär de inte göra det. Eller i var fall inte ta till sig budskapet.

Al-Baghdady frågar sig hur det kan komma sig att bilbränderna bara fortsätter. Och han berättar om ett möte med ’nyanlända’ på en SFI-kurs norr om Stockholm:

’Området har drabbats år efter år av bilbränder, kriminalitet och utanförskap. Svaren var många och långt ifrån att vara politiskt korrekta. SFI-läraren såg lite besvärad ut att själva invandrarna uttalar sig på det sättet om olika grupperingar som växer i samhället.

Ahmed, som har varit i Sverige i två och talar perfekt svenska säger: Alla vet vem som eldar bilarna. Sverige har tagit emot alldeles för många invandrare, det blir svårt att hjälpa så många att bli integrerade när man har så många på en gång. Vi är inte höns som man bara staplar på varann här, vi är människor.

Nadja, en höggravid kvinna i 20 års ålder: Vi vet vilka dom här killarna är, alla vet och polisen vet också det, men polisen gör inget mer än att stå och spela coola med dem i Centrum varje dag som om de vore kompisar. Det är klart de inte är rädda för polisen då.’

Därpå bryter det ut högljudda diskussioner om några etniska invandrargäng som terroriserar området och är i ständigt krig mot varandra. Jag frågar: Pratar vi om nyanlända här? Då skrattar alla med ett högt. Nej!! De flesta är födda här, om inte alla, säger en som sitter längst in och har varit tyst under hela föreläsning.’

Jaha, Al-Baghdadys skildring känns välbekant för många av oss som har brytt oss om att lyssna på människor från miljonprogramsområdena. Människor som oftast kom med goda föresatser, blev förvarade, besvikna och sedan flyttade. Om de kunde.

Annons

Och flytta är just vad Bassam Al-Baghdady rekommenderar dem att göra. För barnens skull. Lära sig svenska, skaffa sig ett jobb och se till att barnen får gå i bra skolor.

För det är inte mysigt i Rinkeby eller Rosengård. Det är inte mysigt att vara livrädd för kriminella gäng och deras hämndaktioner. Det är inte roligt att oroas över att ens barn skall börja missbruka och själva sälja knark. Och sluta med en kula i huvudet.

Allt medan bilarna brinner, allt fler migranter trycks in i de kommunala bostadsområdena och polisen ’bondar’ med buset och bjuder på fika. Och tänk så enkelt det hade varit att göra rätt från början! Varför gjorde vi inte det?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!