’Jag ville sluta med cigaretter och tycker att detta funkar bra’

’Jag ville sluta med cigaretter och tycker att detta funkar bra’

Varför talar vi inte oftare om alternativen till cigaretter? Det finns snus, det finns e-cigaretter, det finns heat-not-burn-produkter som IQOS… Hälsovårdsmyndigheter i Sverige rekommenderar inget av dem – endast helt rök- och nikotinfritt tycks vara ett alternativ. Men även om varken e-cigaretter eller IQOS kan sägas vara helt ofarliga, borde de utgöra ett långt bättre alternativ än cigaretter.

Annons

Erika Boss är ung och numera före detta rökare. Hon började ’tjuvröka’ runt 16-17 år, berättar hon för NB Nyhetsbyrån. ’Sedan började jag röka ordentligt när jag var runt 20 – jag jobbade i restaurangbranschen och då var det kört… Det var en del av kulturen.’

Hur mycket rökte du då?

’Kanske upp mot tio cigaretter om dagen – men det kändes i alla fall för mycket’.

Idag är Erika rökfri, men använder den nya produkten IQOS, en heat-not-burn-produkt som reducerar de skadliga effekterna till cirka en tiondel jämfört med cigaretter. Det är ett bättre alternativ för den som inte vill eller kan sluta röka.

Men det måste ju ha varit ett ännu bättre alternativ att sluta röka helt…?!

’Ja, jag försökte. Jag snusade ett tag, men sedan föll jag tillbaka i rökningen när jag jobbade, gick på klubben, festade med vänner… Då föll jag tillbaka i rökningen, även om jag provade exempelvis e-cigaretter. Men fortfarande var suget efter en cigarett stort. Då provade jag IQOS. Den passade mig. Den kändes som en vanlig cigarett, men blev en mycket mindre farlig variant. Och jag hade annars haft svårt att riktigt sluta röka… Jag behöver nikotinet.’

Hur började du med IQOS?

Annons

’Jag har en kompis som jobbar med produkterna och hon visade mig. Nu använder jag bara denna.’ Det berättar Erika nöjd och visar det lilla etuiet.

Många vi har talat med tycker att rökfria produkter känns tråkigare jämfört med att ta upp en cigarett. Vad säger du?

’Nej, jag tycker inte det. Jag ville sluta med cigaretter och jag tycker att detta funkar bra. Jag känner inte att det luktar äckligt om kläder, hår, fingrar. IQOS känns mer hälsosam.’

Du känner att du har vunnit hälsa…?

’Absolut! Sedan kanske man inte skall vara beroende av någonting, men detta är mycket, mycket bättre!’

Men vad fick dig att sluta? Bara hälsan eller även ekonomin? Det måste ju också bli billigare i längden att inte vara beroende av cigaretter…

’Det var helt och hållet hälsan jag tänkte på – det var inte pengarna som drev… Nuförtiden känner jag också hur äckligt det luktar om cigaretter. Det tänkte man inte på när man själv rökte.’

Du verkar ju vara en väldigt social person – har den sociala samvaron påverkats av att du slutade med cigaretter?

’Absolut. Den har blivit bättre med IQOS, det luktar inte illa längre’.

Men luktar det ändå inte litet tobak om IQOS?

’Jo, det är en liten doft. Man värmer ju tobaken så litet doftar det – men det är inget som sätter sig på samma sätt som röken’.

Smakmässigt? Är det lika, sämre eller bättre?

’Annorlunda! Jag trodde först att det skulle vara mer av cigarettsmak, men nu gillar jag smaken.’

Och du tänker inte gå tillbaka till cigaretter?

’Nej aldrig! Det är klart att jag kanske även borde sluta med IQOS – egentligen skall man väl inte vara beroende av något…’

Men du känner ändå dig nöjd med ditt val?

’Ja!’ Det konstaterar Erika Boss utan tvekan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!