Kommuner till Förvaltningsrätten – missnöjda med Statens migrationsersättning

Hem Fokus Kommuner till Förvaltningsrätten – missnöjda med Statens migrationsersättning
Kommuner till Förvaltningsrätten – missnöjda med Statens migrationsersättning

Landets kommuner är missnöjda med Migrationsverkets ersättningar och regler när det gäller ersättning av kommunernas migrationsersättning. I över 3000 ärenden har kommunerna gått till landets förvaltningsrätter för att få stöd av Migrationsverket för migrationens kostnader. Många av kraven kopplas till extraordinära kostnader i kommunernas skolverksamhet.

Annons

Staten, genom Migrationsverket, har sedan början av 2018 varit inblandade i över 3000 ärenden i landets förvaltningsrätter. Det handlar om tvister med landets kommuner om ekonomisk ersättning och ersättningsnivåer för kostnader kopplade till mottagande av asylsökande och migranter. Efter regeringsbeslut har Migrationsverket blivit mer restriktiva i vad de ersätter kommunerna med och för.

Av landets 290 kommuner har 247 varit inblandade i en rättslig tvist med Migrationsverket under 2018-2019, enligt SR. Ofta handlar det om utebliven ersättning för kostnader i skolan, där Migrationsverket nu skjuter över ett större ekonomiskt ansvar på kommunerna för de ökande kostnaderna.

Flera kommuner tvingas nu till omprioriteringar i skolorna och även besparingar. Många kommuner ser Migrationsverkets och regeringens agerande som ett svek och avsteg från tidigare överenskommelser, och konstaterar att ett generöst mottagande har blivit en stor minuspost i budgeten. Dessutom har kommunerna fått investera kraftigt i skolbaracker och andra skolbyggnader för att komma tillrätta med tilltagande trängsel.

Förvaltningsrätterna har fått in över 3000 ärenden och överklaganden där kommuner är missnöjda med Migrationsverket. Inga ledande domar har dock avkunnats än som kan leda till ett förtydligande om vad som gäller framöver.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!