Majoritet av väljarna vill samarbeta med SD

Majoritet av väljarna vill samarbeta med SD

Väljarna säger ett tydligt ’ja’ till samarbete med Sverigedemokraterna: 61 procent vill samarbeta med SD i frågor där man tycker lika. För  M- och KD-väljare är siffran uppe i 85 respektive 95 procent. Det visar en Sifo-mätning som Expressen har låtit göra.

Annons

’Det är en stor förändring och helt entydig.’ Det säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. För första gången på 100 år etablerar sig ett nytt parti som en viktig maktfaktor. Då var det Socialdemokraterna, nu är Sverigedemokraterna.

Toivo Sjörén fortsätter: ’Det är väldigt höga siffror hos M och KD, 85 och 95 procent. Det är helt entydigt, siffrorna kan knappast bli högre.’

Enligt Sjörén är L delat och i C finns en liten övervikt för ’nej’. S- och MP-väljarna säger klart ’nej’, men även inom dessa partier säger tre av tio väljare ja till samarbete med SD.

Förändringen är stor, med tanke på att endast 38 procent sade ’ja’ för tre år sedan. Idag svarar alltså 61 procent av de tillfrågade ’ja’, och 29 procent ’nej’ medan 10 procent ’vet ej’.

Männen dominerar bland ’ja’-sägarna (70 procent) men även kvinnorna är i majoritet på ’ja’-sidan (51 procent). Regionalt är stödet för samarbete svagast i norra Sverige, 51 procent, och starkast i Västsverige, 70 procent.

Toivo Sjörén säger, att utvecklingen går mot samarbete med SD. Vi har sett en liknande utveckling i de nordiska grannländerna.

Förklaringen till den ökade acceptansen av SD är dels att partiet har vuxit, dels en politikförskjutning som har gjort att SD och andra partier har närmat sig varandra i frågor som invandring samt lag och ordning.  Även SD:s samarbete med andra partier i många kommuner har effekt, enligt Sjörén.

Annons

Toivo Sjörén pekar också på ’tillvänjningseffekten’ samt på att SD kan gynnas av att betraktas som ’offer’, när partiet inte släpps fram. Det gäller t ex  senast i september, när SD  inte fick vara med i samtalen om gängkriminalitet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!