Myndighet i USA – ”Det finns ingen klimatkris”

Myndighet i USA – ”Det finns ingen klimatkris”

Den amerikanska myndigheten Bureau of Land Management fick i uppdrag att miljögranska planer på oljeborrning i Alaska. Detta efter att USA:s president Donald Trump sagt ja till oljeborrning i naturreservatet Arctic National Wildlife Reserve i nordöstra Alaska. Det rapporterar TT.

Annons

I september i år kom BLM med sin rapport. Den slår fast att oljeborrning kan ske utan några större problem i området, vilket har väckt kritik, framför allt från miljöorganisationen Trustees of Alaska. Miljöorganisationen skriver att ökad utvinning av fossila bränslen strider mot internationella åtaganden att hejda den globala uppvärmningen och att ”borrning i det arktiska reservatet är oförenlig med att upprätthålla en beboelig planet”.

BLMs svar på kritiken: ”BLM håller inte med om att den föreslagna utvecklingen är oförenlig med att upprätthålla en beboelig planet (det finns ingen klimatkris). Planeten var mycket varmare för 1 000 år sedan, före den lilla istiden, enligt mängder av arkeologiska bevis (som jordbruk på Grönland och vinodlingar i England). Den värmen gjorde inte planeten obeboelig, snarare var det en tid då samhällen blomstrade.”

Fredrik Charpentier Ljungqvist, forskare vid Stockholms universitet som ligger bakom flera betydelsefulla studier av hur klimatet har varierat under de senaste årtusendena, håller med myndigheten om att det inte finns någon klimatkris: Men inte för att situationen inte skulle vara allvarlig, utan för att kris inte är ett vetenskapligt användbart begrepp, säger han.

– Jag undviker personligen att tala i termer av katastrof och apokalyps. Man behöver liksom inte överdriva, det är tillräckligt problematiskt ändå.

TT har kontaktat Bureau of Land Management och myndigheten vill inte utveckla sitt resonemang om förhållandet mellan den medeltida värmeperioden och dagens klimatförändring, men säger att de invändningar som inkommit hur som helst inte påverkar bedömningen av möjligheten att utvinna olja i Arctic National Wildlife Reserve.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!