Lärare lyfte upp elev ur soffa – fall för HD…

Lärare lyfte upp elev ur soffa – fall för HD…

Fallet med ett barn som lyftes ur en soffa och hävdade att det hade utsatts för kränkning tas nu upp i Högsta domstolen. Läraren som lyfte bort eleven friades i Göta hovrätt. Men domen överklagades av Barn- och elevombudet. SvD rapporterar.

Annons

Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd i måndags, den 21 oktober. Detta enligt DN. Händelsen ägde rum i en skola i Lidköping för två år sedan.

Ett pojke satt på en soffa som stod i vägen för andra elever. En lärare bad då pojken att flytta på sig, men han vägrade att göra det. Då bestämde sig läraren för att lyfta bort eleven från soffan.

Eleven, som hade diagnosen adhd och viss autism, skulle bemötas lågaffektivt och upplevde sig kränkt. Vederbörande kände även rädsla och ångest. Barn- och elevombudet, BEO, beslutade därför att stämma huvudmannen Lidköpings kommun på 10.000 kronor i skadestånd.

Både Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt har alltså sedan friat läraren, men BEO överklagade nu alltså  hovrättens dom till HD.

Ärendet har uppmärksammats brett och flera politiker har varit kritiska till BEO och menar att myndigheten driver fallet för långt. BEO, en del av Skolinspektionen, menar dock, att det är viktigt med en prejudicerande dom från HD.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet har beskrivit en ökande oro bland lärare för att ingripa när elever beter sig stökigt, i rädsla för rättsliga konsekvenser.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!