Svenska Akademien varnar Nordfront…

Svenska Akademien varnar Nordfront…

Svenska Akademien har nu vidtagit åtgärder mot den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen eller Nordfront eller vad de nu kallas. Anledningen är att de återger dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg på sin hemsida.

Annons

I ett första steg har Svenska Akademien kontaktat Nordfront brevledes. Via sitt juridiska ombud uppmanar Akademien Nordfront att ta bort verken senast den 31 oktober. Det berättar SVT. skall vi gissa att det sitter ett gäng skräckslagna nazzar och darrar nu?

På denna ledarsida är vi fullt och fast av den övertygelsen att organisationer från höger till vänster som ägnar sig åt samhällsomstörtande verksamhet skall hanteras med hårdhandskar. De må sedan kallas Autonoma Vänstern, IS eller Nordfront. Och Säpo verkar har bra koll på dem.

NB Nyhetsbyrån är också av uppfattningen att det är sorgligt när konstnärer och filosofer kapas av extremister. Så gjorde Hitler med Wagner och Nietzsche. Så skedde också med Sjostakovitj, som utnyttjades av Stalin.

Men i övrigt kan vi väl tycka att ett gäng nationalsocialister, kommunister, islamister eller F-n och hans mormor för den delen kan få recitera Rydberg, Heidenstam eller Tegnér om de vill. Det finns ändå knappt någon under 40 år idag som ens har hört talas om dessa stora författare och diktare. Än mindre läst dem. Det är egentligen ett värre problem…

Svenska Akdemien kanske skulle ta till rättsliga åtgärder mot Skolverket som för länge sedan även tycks ha strukit det svenska litteraturarvet. Där har man en uppgift! Ta tillbaka vår historia! Och lär framför allt ut den! Då blir den svårare att kapa.

Ovanstående juridiska åtgärd mot Nordfront liknar mer en tramsig markering. Ungefär som när en förhärdad IS-terrorist åker fast för snatteri och sedan är det bra med den saken…

Nej, ta tag i de verkliga problemen. Det finns mycket att bita i. Inte minst för Svenska Akademien, som bekant. Nu blir Akademiens markering bara lika töntigt skrattretande som när Vimmerby Tidning en gång i tiden varnade Bismarck.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!