Regeringen drar in stöd till flyg i norr

Regeringen drar in stöd till flyg i norr

Der blir inga pengar för att kompensera flygplatser i norr med anledning av flygskatten. Detta enligt regeringens budgetförslag för kommande år. Det rapporterar SR/Ekot.

Annons

Lennart Näslund, flygplatschef vid Lycksele flygplats: ’För flyglinjerna på de långa sträckorna ner till Stockholmsområdet så finns inget alternativ för dem som bor här i Norrland och inlandet. Det måste säkerställas på lång sikt, att flygplatserna har ekonomiska möjligheter att fortsätta driva sin verksamhet.’

Då flygskatten infördes förra året blev norrländska regionala flygplatser, som inte ägs av staten, utlovade möjlig kompensation. Stödet skulle betalas ut om flygplatserna kunde visa att de hade lidit ekonomisk skada med anledning av flygskatten.

För 2019 finns det 99 miljoner kronor avsatta för att stötta flygplatserna. Regeringen anser, att den summan räcker även för 2020 och avsätter inte pengar för kommande år.

Lennart Näslund i Lycksele menar dock, att även om pengarna för i år betalas ut, kommer skatten ändå att finnas kvar och på sikt kan den slå mot flygplatserna.

Regeringen har under två år avsatt pengar till flyget i norr. Men fortfarande har inga utbetalningar skett. Trafikverket arbetar för närvarande med att ta fram en modell för hur stödet skall fördelas.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!