Leif Östling: Vi kan rädda Sverige – men tiden är knapp

Leif Östling: Vi kan rädda Sverige – men tiden är knapp

Affärsmannen och den tidigare VDn på Scania, Leif Östling, har blivit intervjuad av Swebbtv. Programmet publicerades på Youtube under den gångna helgen. I Intervjun hyllar Östling svenskt näringsliv, svensk entreprenörsanda och kreativitet. Han framhåller dock kriminaliteten som den viktigaste och mest kritiska frågan i samhället.

Östling menar att politiken har abdikerat och att vi har tillräckligt många poliser men att 50% av dom sitter på kontor och administrerar istället för att vara ute på fältet. Östlings förslag är att köra ut alla poliser och låta dom patrullera gatorna, för det är där som dom behövs och kan göra en insats.

Östling tar också upp problemen när man väl griper någon, så händer ingenting, det ger inga konsekvenser. Man behöver därför se över lagstiftningen, så man kan lagföra de kriminella.

Östling pekar på att brotten till stor del beror på invandrare, att de kommer från andra kulturer, och att dom har svårt att försörja sig och att då stjäla blir en del av deras livsförsörjning.

Han ser väldigt dystert på utvecklingen när det gäller kriminaliteten då han också tror att det kan tvingas bli ännu sämre innan man vågar ta i med hårdhandskarna för att reda upp problemen. Östling ser att ordning och reda i ett samhälle är en förutsättning, att regelverket måste följas, då han samtidigt säger att de samhällen som inte har ordning och reda faller samman.

Östling framhåller Sverige som en framgångsrik industrination. Att svensken har bra kreativitet, och att vi gått in i tjänstesamhället på ett bra sätt. Han lyfter även fram vikten av ordning och reda i skolan, att ordning och reda behövs i skolan och att det var så man fostrades in i en disciplin.

– Det är inga problem att få bra lärare att söka sig till läraryrket i Finland, de har en hög status där. Vem vill i Sverige vara lärare och ta sig ann en fostrande roll? Vi behöver tänka över detta. Det är på samma sätt som med kriminaliteten. Vi måste få ordning och reda i skolan, polisväsende, domstolsväsende och regelsystem. Det var precis det kaos vi hade i industrin på 90 talet. Från mitt perspektiv ser vi detta kaoset, beroende på flummet vi hade på 80-talet.
Det måste alltid finnas ett ledarskap, med klara regler. Det var så fick vi ordning på industrin, säger Östling.

Leif Östling anser att Sverige går att rädda, men att tiden rinner ifrån oss. På frågan om det går att få ordning på samhällsproblemen inom tio år svarar han
– Det tror jag. Det får vi. Det måste vi få. För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena.

Leif Östling anser att vi har tagit emot alldeles för mycket invandrare från Mellanöstern och Afrika, och de problem som uppstår av att dom kommer ifrån ett samhälle som vi lämnade för drygt 100 år sen. Möjligheten för dessa att komma in i vårt samhälle kommer ta minst tre generationer, säger Östling.

Han berättar att man på Scania hade ett gäng somalier i Oskarshamn. Trots att dom kunde svenska med mera, klarade dom inte av arbetsuppgifterna. De klarade inte av att vara i tid. Dels att jobba ihop, att jobba i lag/team, det var dom inte heller vana vid. Av de 100 man tog in, var det bara 10 som orkade stanna. Det är ett gigantiskt problem slår Östling fast och menar att vi i Sverige underskattar problemen, att vi underskattar kunskapsbristen och bristen på kunskapsöverföring mellan de här grupperna som kommer ta ytterligare en generation till.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!