USA lämnar formellt Parisavtalet

USA lämnar formellt Parisavtalet

USA har meddelat FN att man har för avsikt att lämna Parisavtalet som ingicks år 2015 vid den internationella klimatkonferensen. Detta rapporterar Reuters.

Annons

Donald Trump har tidigare sagt att USA kommer lämna avtalet. Utrikesminister Mike Pompeo meddelar att man nu kommer verkställa utträdet och säger, likt det Trump tidigare har sagt, att avtalet innebär en ”orättvis ekonomisk börda” för USA.

USA är den enda nation som lämnat avtalet. Processen kommer ta ett år.

Bakgrund Parisavtalet
Vid klimatmötet i Paris 2015 (COP21) beslutade man om ett nytt klimatavtal. Enligt avtalet åtar sig avtalsländerna att vart femte år skärpa sina planer för utsläpp av växthusgaser och att hålla höjningen av den globala medeltemperaturen under två grader jämfört med förindustriell tid, med sikte på att den ska stanna runt 1,5 grader. Det kallas för 1,5-gradersmålet.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!